23 december 2005 door Nanny Gortzak

Levert twee à drie maal daags borstvoeding voldoende melk voor een dreumes? (15 mnd)

Mijn dochter is ruim 15 maanden en eet inmiddels al geruime tijd mee met de pot. De borstvoeding is afgebouwd naar twee à drie keer per dag. De eerste keer 's morgens, waarna ze een boterham eet. De tweede keer om half acht 's avonds voor ze naar bed gaat, en soms laat op de avond – als ze wakker wordt – nog een keer.

Wat ik me afvraag, is of ze op deze manier voldoende melk binnenkrijgt, of dat ik haar tijdens de lunch of tussendoor nog extra melk te drinken moet geven om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen.

Antwoord

De vraag is dus of twee à drie maal borstvoeding per dag, in combinatie met het vaste voedsel, voldoende voedingsstoffen oplevert voor uw baby. Het antwoord luidt volmondig ja!

Het standaard-advies: 300 ml

Op deze leeftijd wordt uitgegaan van een melkbehoefte van ongeveer 300 ml per dag (naast voldoende en gevarieerd vast voedsel). Het gaat hierbij om de totale behoefte aan melk en melkproducten, dus inclusief kaas, toetjes, pap, etc.

Strikt genomen is in dit advies de moedermelk niet inbegrepen, maar dat komt doordat er in de officiële voedingsadviezen geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat je ook bij 15 maanden nog borstvoeding kunt geven.

Die 300 ml is dus gebaseerd op de inname van koemelk en koemelkproducten. Maar als je op deze leeftijd nog wél voedt, in dit geval twee à drie keer per dag, dan mag je dat gewoon meetellen bij die 300 ml. Met een zuiveltoetje en een stukje kaas of een boterham met smeerkaas kom je dan gemakkelijk aan de gewenste hoeveelheid.

Stoppen met borstvoeding

Zelfs nadat de borstvoeding gestopt is, is het niet per se nodig om koemelk en/of koemelkproducten te geven. In dat geval moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat er voldoende eiwit en calcium in de rest van de voeding zit, maar dat kan. Zie: Babyvoeding - noodzakelijke voedingsstoffen.