25 oktober 2002 door Sanderijn van der Doef

Likkende kinderen in het bad - ik weet geen raad met mijn reactie (3 jr, 7 jr)

Ik heb twee kinderen: een jongen van 7 en een meid van 3. Nou zaten ze laatst samen in bad met heel wat lawaai... ik ga een kijkje nemen wat er aan de hand is, en mijn dochter vertelt me dat zij de piemel van haar broer moest likken en dat haar broer haar vagina likte.

Ik ben daar vreselijk van geschrokken, haalde hem direct uit bad, helemaal over mijn toeren. Hoe kom je op zoiets, waarom? Hij wist niks te vertellen. Hij kreeg vervolgens een pak op zijn broek waarnaar hij naar zijn bed moest verkassen.

Ik weet me hier geen raad mee. Ik kreeg geen reactie; hij was duidelijk erg geschrokken over hoe ik reageerde (I may have overreacted). Ik was trouwens ook geschrokken over mezelf.

Hoe ga je met zoiets om en hoe moet ik dit nou verder met hem bespreken? Mijn reactie voelt niet goed. Maar hoe pak ik dit nu verder aan? Help!

Antwoord

Vaak weet je wel als moeder dat jonge kinderen nieuwsgierig zijn naar elkaars geslachtsdelen, maar als je er dan werkelijk mee geconfronteerd wordt, dan kun je er ineens heel erg van schrikken. En van de schrik reageer je misschien zo paniekerig dat je er later weer spijt van hebt.

Het normale repertoire

Elkaar likken komt weliswaar wat minder voor dan elkaar aanraken, maar het behoort echt wel tot het normale repertoire van onderzoekende en nieuwsgierige kinderen op die leeftijd.

Omdat u dit niet had verwacht, bent u zo geschrokken en hebt u uw zoon enigszins buiten proporties gestraft. Hij is daar op zijn beurt ook van geschrokken en vraagt zich nu af wat er in hemelsnaam verkeerd is geweest.

Hij heeft best begrepen dat het likken de aanleiding van uw boosheid is geweest. Hij zag er zelf geen kwaad in, vond het waarschijnlijk een leuk spelletje, maar heeft nu dondersgoed begrepen dat het iets is wat absoluut niet meer mag. Dat had hij overigens ook begrepen als u op een rustige toon tegen hem had gezegd dat u niet wil dat ze dat soort spelletjes bij elkaar doen.

Toch even praten

Wat u nu het beste kunt doen, is toch even met uw kinderen hierover praten.

Leg ze eerlijk uit dat u het vervelend vindt dat u zo overdreven boos bent geworden, dat dat niet de bedoeling was, en dat het eruit was voor u er erg in had. Maar dat u wel blijft vinden dat ze elkaar niet mogen likken.

Vertel ze ook dat ze natuurlijk nog best lekker met elkaar in bad mogen, want voor de jongste is uw boosheid misschien ook nog eens gekoppeld aan het hele badgebeuren.