Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 april 2010 door Sanderijn van der Doef

Mag een peuter aan de piemel van haar vader komen? (3 jr)

Mijn ex-vriend vindt het normaal dat onze dochter van bijna 3 zijn geslachtsdeel (zonder erectie) betast. Hij slaapt regelmatig zonder ondergoed en zij kruipt elke nacht bij hem in bed, terwijl ik dat niet goed vind.

Kan dit gedrag schadelijk zijn voor haar? En wat kan ik het beste hieraan doen? Er valt niet te praten met mijn ex omdat hij vindt dat het normaal is als zij per ongeluk of spelenderwijs eens zijn geslachtsdeel vasthoudt of met haar voeten eraan friemelt.

Antwoord

Het zien van het geslachtsdeel van een volwassen man door een peuter is absoluut niet schadelijk. Sterker nog: hoe een volwassen man en vrouw er bloot uitzien, is een normaal onderdeel van de informatie die opvoeders horen te geven aan hun kind, ook op 3 jarige leeftijd.

Het aanraken van een geslachtsdeel is iets anders. Om te weten hoe een gewone penis eruit ziet, kun je ernaar kijken, maar hoef je hem niet aan te raken.

In bed

Dat uw dochter bij haar vader in bed kruipt, is op zich normaal (veel peuters doen het) en er is ook niets op tegen, lijkt me, behalve dat het voor uzelf misschien vervelend is als u uw dochter wilt leren dat ze niet bij ú in bed mag kruipen. Dat uw ex daarbij geen ondergoed draagt, is ook niet erg. Maar zodra een kind de penis van een volwassen man gaat aanraken, vind ik dat er een grens wordt overschreden en dat de vader moet ingrijpen.

Hij moet ingrijpen omdat er door de aanraking vanzelf iets in zijn lichaam gebeurt, waardoor hij zeer waarschijnlijk een erectie krijgt. Die krijgt hij dan niet doordat hij opgewonden wordt van zijn dochter, maar domweg doordat een erectie een natuurlijke en automatische reactie van een mannelijk lichaam op aanraking is. Een man heeft daar nauwelijks controle over.

Reageren

Als hij een erectie krijgt van de – al dan niet terloopse, of bewuste dan wel onbewuste – aanraking van zijn dochter, zal hij moeten reageren. Bijvoorbeeld door zich om te draaien, of het bed uit te stappen, of een onderbroek aan te doen, of tegen zijn dochter te zeggen dat ze dat niet mag doen.

Een erectie laten veroorzaken door je kind en dan niet reageren, is in mijn ogen een totaal verkeerde reactie en een totaal verkeerde boodschap aan zijn dochter, en daarmee grensoverschrijdend gedrag.

U vertelde eigenlijk niet wat uw ex-partner doet als zijn dochter per ongeluk zijn penis aanraakt. Het kan best zijn dat hij op een van bovenstaande manieren reageert. Dan is dat een goede reactie en is hij zich zeer bewust van de grens die er bereikt was. In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken.

Maar vindt hij niet dat hij zo hoeft te reageren, dan is hij echt verkeerd bezig en moet hij zich serieus afvragen wat voor boodschap hij hiermee aan uw dochter geeft. In dat geval is het terecht dat u zich zorgen maakt, en moet u zich afvragen of uw dochter nog wel naar haar vader kan.

Niet aankomen

U kunt trouwens ook zelf eens tegen uw dochter opmerken dat kinderen niet aan de geslachtsdelen van een volwassene mogen komen. Net zo min als volwassenen dat bij een kind mogen doen.