Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

10 februari 2006 door Nanny Gortzak

Mag ik na 18 maanden weer wijn drinken en supplementen slikken? En wanneer stopt de drinkbehoefte?

Ik geef mijn dochtertje van 18 maanden 's morgens en 's avonds nog borstvoeding. Nu vraag ik me af of ik weer gewoon alles kan eten, drinken en doen, zoals bij het avondeten een glaasje wijn drinken, en gewone voedingssupplementen slikken (in plaats van de speciale supplementen voor voedende moeders), en middelen als Q10 tegen de vermoeidheid, een reinigingskuur of een afslankmiddel? In hoeverre komen deze stoffen nog in de borstvoeding terecht en kan het kwaad?

Verder heb ik gelezen dat kindjes op een gegeven moment zelf geen trek meer hebben in de borstvoeding en ik vraag me af rond welke leeftijd dat kan gaan spelen. Ik geef nog met veel plezier borstvoeding, maar het enthousiasme is toch een beetje tanende. Ik principe wil ik het afbouwen aan mijn dochtertje overlaten, maar ik vraag me af hoe lang dat nog gaat duren.

Antwoord

Wat het normaal eten en drinken betreft: ja, dat kan nu weer. In principe kunt u weer alles eten en drinken. Ook een glaasje wijn bij het avondeten is geen probleem, vooropgesteld dat u daarna een paar uurtjes wacht met voeden, zodat de alcohol weer uit uw bloed (en dus uit de melk verdwenen) is. Het basisprincipe is immers dat alles wat in het bloed zit, ook in de moedermelk zit.

Voedingssupplementen

Maar dan de voedingssupplementen en de afslankmiddelen, etc. Met uitzondering van de reguliere vitamines en mineralen, die in principe veilig zijn, zou ik daar toch heel voorzichtig mee zijn. Vaak is namelijk niet bekend wat er precies inzit en wat voor effect dat op de baby heeft.

Vooral reinigingskuren en afslankmiddelen kunnen stoffen bevatten die ofwel irritatie bij de baby kunnen geven, ofwel nervositeit bij de moeder tot gevolg kunnen hebben. Er zitten namelijk vaak stimulerende middelen in met een cafeïne-achtige structuur en werking.

Ook als producten sterk vocht-afdrijvend zijn, kan dit vervelend zijn. Op zijn minst krijgt een voedende moeder daardoor dorst, maar vaak ook hoofdpijn.

Voeding afbouwen

De vraag wanneer uw dochter uit zichzelf zal gaan minderen met drinken, is lastig te beantwoorden. Meestal gaan kinderen eerst per voeding minder drinken, en op den duur gaat ook het aantal voedingen minderen. Naarmate moeder en kind actiever zijn, neemt de drinkfrequentie verder af.

Als u het voeden op bepaalde momenten vervelend vindt, kunt u uw dochter proberen af te leiden door iets actiefs te doen. Veel kinderen willen met het wakker worden en voor het slapen gaan graag nog wat drinken. Dat zijn meestal de voedingen die het laatst verdwijnen.