Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 november 2002 door Diederik Bosman

Mag ik op ziekenbezoek in het ziekenhuis?

Een familielid van ons ligt op de intensive care. Wij willen hem graag bezoeken, maar krijgen van iedereen te horen dat we beter niet kunnen gaan omdat we zo ziektes kunnen oplopen, waarna we deze weer kunnen overbrengen op onze kinderen (4 maanden en 2 jaar).

Wat zijn de risico's als we wél gaan?

Antwoord

Als er op de intensive care een patiënt ligt met een besmettelijke ziekte, dan moet die patiënt geïsoleerd verpleegd worden. Daarnaast gelden er beschermende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat zowel het bezoek als het personeel de ziekte niet oploopt. Zoals: het dragen van handschoenen, mondmasker, short, enzovoorts.

In principe is de kans dat u iets oploopt op de intensive care dus niet erg groot. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kans om een infectie op te lopen in het ziekenhuis altijd groter is dan buiten het ziekenhuis. De kans blijft echter klein. En de kans dat u de ziektekiemen weer overbrengt aan uw kinderen is nog weer kleiner.

Al met al denken we dat u met een gerust hart op bezoek kunt gaan. Wilt u meer zekerheid, dan kunt u de vraag natuurlijk ook voorleggen aan het personeel van de afdeling waar uw familielid ligt, omdat zij precies weten wat voor patiënten er op hun IC liggen. Misschien ligt er wel helemaal niemand met infectie-problemen...

Tot slot: veel sterkte voor uw familielid!

Lees ook: