Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

8 juni 2007 door Nanny Gortzak

Mag je borstvoeding geven als je de streptokokken-b bacterie draagt?

Over een paar weken verwacht ik mijn tweede kindje, en nou twijfel ik nog erg tussen het geven van borstvoeding of flesvoeding. Ik ben namelijk drager van de streptokokken-b bacterie.

Is het in mijn situatie nu wel of juist niet goed om borstvoeding te geven? Zit de bacterie ook in de borstvoeding, of zitten daar juist antistoffen in?

Ik hoop dat u mij een beetje duidelijkheid kunt geven.

Antwoord

Ik vrees dat ik de duidelijkheid waar u om vroeg, niet helemaal kan geven. De borstvoedingsliteratuur geeft namelijk maar gedeeltelijk antwoord op uw vragen. Hieronder zal ik aangeven wat we weten.

Zwangerschap en vroeggeboorte

Sommige mensen dragen de streptokokken-bacterie bij zich. In principe hoeft dat niet erg te zijn, maar bij zwangere vrouwen kan het wel een probleem vormen. De bacterie kan leiden tot urineweg-infecties, ontsteking van het baarmoederslijmvlies, of vroeggeboorte.

Juist deze vroeg geboren kinderen kunnen extra gevoelig zijn voor de bacterie, omdat zij nog geen volwaardig afweermechanisme hebben. Uit voorzorg kan een moeder, als bekend is dat ze de bacterie bij zich draagt, tijdens de bevalling met antibiotica behandeld worden, zodat de baby niet besmet wordt. Ook zullen moeder en kind na de geboorte extra goed in de gaten worden gehouden, zodat er – indien nodig – snel ingegrepen kan worden.

Borstontsteking

Besmetting via de borsten of de melk is niet waarschijnlijk. Wel is het raadzaam om bij het ontstaan van een eventuele borstontsteking, vooral als die aan twee zijden tegelijk voorkomt, direct met behandeling te beginnen en de baby ook te laten checken en zonodig te behandelen. (Dit laatste is althans in Amerika, waar ik woon, gebruikelijk. Of de baby ook in Nederland meteen gecheckt wordt, is mij niet bekend. Maar dat merkt u snel genoeg, als het zover mocht komen.)

Het omgekeerde kan ook gelden. Dat wil zeggen: als een baby na de eerste week ziek wordt, moet er aan Strep-B bacteriën worden gedacht, en moet overwogen worden om niet alleen de baby maar ook de moeder te behandelen.

Biedt moedermelk bescherming?

Of de melk van een moeder die de bacterie draagt, de baby bescherming biedt tegen juist deze bacterie, kan ik niet direct uit mijn literatuur opmaken.

Wel is bekend dat moedermelk tegen een groot spectrum van ziektekiemen beschermt, waaronder diverse streptokokken-soorten. Daarnaast is aangetoond dat zelfs ziekten waarvoor geen antistoffen in de melk zitten, toch een minder heftig verloop hebben vanwege de overige beschermende factoren in de melk.

(Bron: Breastfeeding, a Guide for the Medical Profession - Fifth Edition, R.A Lawrence, R.M. Lawrence, Mosby, St. Louis, 1999, p. 577-79)

Borstvoeding ja/nee?

De hamvraag is nu of het in uw geval al dan niet verstandig is om te gaan borstvoeden. Ik kan daarover geen echt advies geven, omdat dit uiteindelijk toch een medische kwestie is. Ik raad u daarom aan om dit verder te bespreken met uw arts.

Het enige wat ik kan zeggen, is dat naar mijn ervaring de meeste moeders die de bacterie dragen, meestal gewoon borstvoeding geven. Zowel in Nederland als in de Verenigde Staten.

Een tip tot slot: zorg er hoe dan ook voor (of u nu borstvoeding gaat geven of niet) dat alle zorgverleners die betrokken zijn bij uw zwangerschap, uw bevalling en uw kraambed, op de hoogte zijn van het feit dat u de bacterie draagt. Dan weet men waar men op moet letten en waar men rekening mee moet houden, zodat er snel ingegrepen kan worden als dat nodig is.

Veel succes gewenst!