9 juni 2006 door Nanny Gortzak

Mag je in zee zwemmen als je borstvoeding geeft?

Kan ik, nu ik borstvoeding geef, zonder problemen zwemmen in zee? Bijt het niet? Is er geen infectie-gevaar?

En heeft u ook tips om de tepels weer schoon te krijgen om te voeden?

Antwoord

Het antwoord op de vraag of je in zee mag zwemmen als je borstvoeding geeft is heel simpel: ja, dat mag.

Eén uitzondering

Nu het binnenkort weer zomer wordt, en mensen op vakantie gaan, komen bepaalde vragen steeds weer terug. Onder andere of moeders die borstvoeding geven, mogen zwemmen. Dat kan inderdaad, met één uitzondering: in de kraamtijd kun je niet zwemmen als je nog vloeit.

Het maakt niet uit of je zwemt in zee, of in een meertje, of in het zwembad.

Afspoelen met schoon water

Als u twijfelt over de kwaliteit van het water, en als u bang bent dat er wat water – bijvoorbeeld zout zeewater – aan uw tepels blijft hangen, dan kunt u de tepels met wat schoon water afspoelen. Zelfs een nat doekje volstaat al.

Als u het zwemwater echt niet vertrouwt, kunt u uw tepels vóór het voeden reinigen met wat uitgedrukte melk. Maar in zo'n geval zou ik natuurlijk liever een schonere plek opzoeken om te gaan zwemmen.

Sommige baby's protesteren

Zeewater en zwembadwater geven in principe geen medisch probleem. Maar in de praktijk kan het natuurlijk anders uitpakken. Sommige baby's kunnen gaan protesteren doordat de melk anders gaat smaken. Maar andere baby's maakt het niets uit. Hetzelfde geldt trouwens als u gesport heeft en bezweet bent.

Er zijn dus baby's die het gewoon niet lekker vinden om aan de borst te drinken als er sprake is van zeewater, zwembadwater of een bezweet lichaam. De meeste baby's drinken echter normaal door.

Geen infectiegevaar

U hoeft niet bang te zijn voor een infectie, omdat eventuele bacteriën niet naar binnen kunnen. In principe zijn de melkkanaaltjes namelijk goed dichtgedrukt. Contact met koud water zal daarbij alleen maar helpen.

Mochten de melkkanaaltjes per ongeluk toch wat open staan, dan zal er melk naar buiten lekken, waardoor de kanaaltjes weer schoon worden gespoeld.

Alleen bijtend bij wondjes

Het zoute zeewater bijt niet op de tepel, tenzij er kleine wondjes aanwezig zijn. In dat geval kan het zoute zeewater natuurlijk wel bijten. Dat is vervelend, maar wel een onvermijdelijk neveneffect van de desinfecterende werking van het zeewater.

Zeewater is goed tegen bacteriële infecties én schimmelinfecties (evenals topless zonnen trouwens).

Gezuiverde lanoline

Als u dat een prettiger idee vindt, kunt u vóór het zwemmen een klein beetje gezuiverde lanoline (Purelan of Lansinoh) op de tepels aanbrengen.

En vergeet niet, als u veel in de zon komt en veel zweet, regelmatig wat te drinken. Uw behoefte aan vocht zal dan immers stijgen.