Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 februari 2002 door Nanny Gortzak

Mag je intensief fitnessen als je borstvoeding geeft?

Mag je sporten (intensief fitnessen)? Ik wil graag weer wat strakker en slanker worden maar niet door lijnen want dat mag niet als je borstvoeding geeft. Ik geef al 11 weken borstvoeding aan mijn dochtertje en het is mijn tweede kind.

Antwoord

Geachte mevrouw Lenselink,

Allereerst wil ik graag een misverstand uit de wereld helpen. Er wordt nogal eens gedacht door voedende moeders dat tijdens de borstvoeding niet gelijnd mag worden. Dit is niet waar.

Het is echter wel raadzaam het lijnen rustig aan te doen. In de regel is er geen bezwaar om in een tempo van één pond per week af te vallen. Met dit trage tempo wordt voorkomen dat er al te veel schadelijke stoffen uit het opgeslagen vetweefsel in de moedermelk komen. Maar ook wordt met een rustig lijntempo voorkomen dat de moeder tekorten krijgt aan voedingsstoffen, waardoor zij slap en futloos zou kunnen worden. Met een kleine baby zit je daar niet op te wachten.

Een van de manieren om te lijnen, is inderdaad meer beweging. Ook hierbij geldt: begin in een rustig tempo. Afvallen door bewegen moet óók niet te snel gaan, want ook vetweefsel dat afgebroken wordt door veel bewegen kan schadelijke stoffen doen vrijkomen.

Bewegen is niet schadelijk voor de melk

Er wordt nog wel eens gedacht dat flink bewegen schadelijk is voor de moedermelk. Ook dit is niet waar.

Wanneer zeer fanatiek gesport wordt, kan er melkzuur vrijkomen in de spieren. Dit melkzuur komt in het bloed terecht en uiteindelijk in de moedermelk. Schadelijk is dit niet, hooguit zijn er baby's die dit niet lekker vinden. Maar lang niet alle baby's hebben hier bezwaar tegen.

Voeden of kolven vóór het sporten

Voor uw borsten is het 't beste dat ze zo kort mogelijk voor het sporten geleegd worden. Dat kan door voeden of door kolven. De borsten zijn dan wat lichter, wat prettiger is tijdens het sporten. Bovendien is de tijd tot de volgende voeding dan het langst, zodat eventueel gevormd melkzuur alweer uit het bloed aan het verdwijnen is. Als het melkzuur uit het bloed is verdwenen, dan zal het ook uit de melk verdwijnen.

Tip

Een tip die ik ooit kreeg van een voedende hardloopster: doe bij sporten twee goed passende sport-bh's over elkaar aan, zodat de borsten extra steun krijgen.

De borsten mogen echter niet afgekneld worden, in verband met het risico op verstopte kanaaltjes en borstontsteking. Let bij de aanschaf van een bh dus goed op de juiste maat.