Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 juni 2004 door Lissy de Ridder

Mag je langdurig lactulose gebruiken bij allergieën? (9 mnd)

Mijn zoontje van bijna 9 maanden heeft koemelk-allergie en kippeneiwit-allergie en daarbij behorend eczeem. Het gaat de laatste tijd best goed met hem, alleen heeft hij sinds de introductie van bijvoeding (met 6 mnd) vaak last van verstopping.

Van de huisarts heb ik lactulose voorgeschreven gekregen. Dit helpt wel, maar zodra ik stop, verstopt het weer.

Hoe lang mag hij het maximaal gebruiken en kan het kwaad in verband met zijn allergieën?

Antwoord

Er is geen maximale duur voor het gebruik van lactulose en het kan – voor zover ik weet – geen kwaad bij allergieën. Hieronder zal ik vertellen wat het is en wat het doet.

Lactulose is een synthetisch derivaat van lactose (melksuiker), dat onze darmen nauwelijks kunnen opnemen. De bacteriën in de darmen zetten de lactulose om in organische zuren, zoals melkzuur en azijnzuur. Deze zuren zorgen voor een daling van de pH (hoe lager de pH, hoe zuurder). Daarbij veroorzaken ze osmose. Dat is een proces waarbij water wordt aangetrokken vanuit de darmwand, richting ontlasting. De lagere pH veroorzaakt peristaltiek (een knijpende beweging) in de darm en de ontlasting wordt dunner. Hierdoor wordt het poepen makkelijker.

De darm wordt hier niet lui van. Het enige is dat de darmflora (na jarenlang gebruik) zich soms wat lijkt "aan te passen" aan de omstandigheden, waardoor de lactulose op den duur iets minder effectief wordt. Dit kan aanleiding zijn om tijdelijk een ander laxeermiddel te gebruiken.

Soms wordt er gewaarschuwd voor lichte problemen met de zout-huishouding. Alhoewel sommige van onze patiënten langdurig grote hoeveelheden lactulose gebruiken, hebben we dit in de praktijk nog nooit gezien.

Kortom: lactulose is een heel veilig middel dat over een zeer lange periode gebruikt kan worden. U kunt er dus gewoon mee doorgaan.

Lees ook: