1 januari 2000 door Maaike Verrips

Mark (ruim 2) wil maar niet praten. Is dat zorgelijk?

Wij wonen met onze twee kinderen (dochter van 3 en zoon van 2) in De Filippijnen. Onze dochter sprak reeds toen we hier vorig jaar aankwamen. Inmiddels gaat ze naar een Filippijnse school. De lokale taal is Ilongo; de taal op school is Engels (2e taal in de Filippijnen). Lisanne spreekt inmiddels uitstekend Nederlands, Engels en een beetje Ilongo. Onze zoon Mark sprak nog niet toen we uit Nederland vertrokken en dit doet hij eigenlijk nog steeds niet.

De weinige woordjes die hij spreekt, zijn een combinatie van Nederlands (papa, mama, vogel, vliegtuig), Engels (airplane, dog, frog, no more) en Ilongo (ako=ik, ato=daar, balay=huis).

Het echte praten wil er maar niet van komen. Mark is nu 2 jaar en 4 maanden. We hebben inmiddels al een gehoortest laten doen; met zijn gehoor is niets aan de hand. Is dit iets om ons zorgen over te maken. Het lijkt wel erg lang te duren voordat hij begint te spreken, te meer omdat Lisanne al erg vroeg volzinnen sprak (1 ½ jaar)?

Antwoord

Jullie relaas lezend komt vooral de vraag in me op: wat doet Mark wél? We zijn geneigd te denken dat een kind
wel of
niet praat, maar de vroege taalontwikkeling bestaat onder andere ook uit brabbelen, luisteren, en interesse hebben in communicatie. Er zijn kinderen die alleen het spreken uitstellen. Als een kind van twee jaar wel simpele opdrachtjes begrijpt, maakt men zich niet zo veel zorgen over niet spreken. Ook als een kind wel brabbelt of gebrabbeld heeft, is dat geruststellend.

In de tweede plaats vraag ik me af of de woorden die je noemt de enige woorden zijn die hij gebruikt. Je zou een paar weken een lijstje kunnen bijhouden van de woorden die je hem hoort zeggen. Misschien blijkt dan dat de woordenschat groter is of toeneemt. Ook dat zou geruststellend kunnen zijn.

Criteria

De vraag of je je over Mark zorgen moet maken, kan ik op deze afstand helaas niet beantwoorden. Wel kan ik een aantal criteria geven om na te gaan of er echt reden tot zorg is.

Als de onderstaande verschijnselen tegelijkertijd van toepassing zijn, raad ik aan om naar een huisarts te gaan:

  • hij brabbelt niet;
  • én hij begrijpt niets;
  • én hij is niet geïnteresseerd als er tegen hem gesproken wordt;
  • én er komen geen woorden bij.

Maar als je alleen ongerust bent over het feit dat hij nog niet veel woorden gebruikt, en hij zich verder goed ontwikkelt, dan zou ik nog even afwachten of hij misschien binnenkort een inhaalrace begint.