Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

22 mei 2009 door Sanderijn van der Doef

Masturberen met kokertjes en kunstvagina? (10 en 14 jr)

Ik ben een moeder met twee zoons, van 10 en 14. Mijn man en ik zijn altijd erg open geweest over seksualiteit en hebben met onze kinderen dus ook gewoon over masturbatie gesproken. Nu is onze zoon van 14 – wat ook wel verwacht kan worden voor zijn leeftijd – hier behoorlijk me bezig.

Wat mij erg verbaasde was dat hij erg bezig was met zijn penis ergens in te stoppen. Ik heb van allerlei in elkaar geknutselde kokertjes gevonden die hier kennelijk voor dienden.

Op een gegeven moment heeft hij iets gedaan met een stuk buis. En je raadt het al: hij kreeg zijn penis er niet meer uit. Een hoop consternatie (gelukkig was er verder niemand thuis) en met een koude kraan heb ik hem kunnen bevrijden.

Ik vond het toen wel tijd hier eens met mijn man over te praten, die deze "gewoonte" wel leek te kennen. Mijn man vertelde met enig gevoel van schaamte dat hij vroeger voor zichzelf een kunstvagina had gekocht. Na enig praten kwamen wij erop uit dat dat misschien dan wel een koop voor onze zoon zou zijn, om verder geëxperimenteer te voorkomen.

Op zich bleek dat in goede aarde te vallen bij mijn zoon. Nadien hebben we geen gekke dingen meer gehad.

Wel lastig was dat ik keer op keer tegen hem heb moeten zeggen dat hij dat ding wel moest opbergen, omdat niet iedereen, en vooral niet zijn broertje van 10, het hoeft te zien...

Opnieuw was de afloop voorspelbaar. Op zeker moment staat mijn zoontje van 10 voor mijn neus met die kunstvagina. "Kijk eens mam! Wat is dit?" Met enige gêne heb ik hem uitgelegd waarvoor het ongeveer diende en daar leek hij tevreden mee te zijn. Totdat hij een week geleden tegen me zegt: "Mam, mag ik dat ook uitproberen? Ik wil ook zo'n ding."

Wat moet ik nu?

Antwoord

Allereerst mijn complimenten dat u zo open omgaat met zo'n gevoelig onderwerp. Ik kan u verzekeren dat masturberen een van de moeilijkst bespreekbare onderwerpen is binnen de seksuele opvoeding, zelfs voor ouders die van zichzelf vinden dat ze open tegenover seksualiteit staan.

Hieronder zal ik eerst uitleggen waar die behoefte aan kokertjes vandaan komt, en waarom het gebruik van een kunstvagina daar zo goed op aansluit. Daarna zal ik vertellen hoe u daar het beste mee om kunt gaan, ook ten aanzien van uw jongste zoon.

Van baby tot volwassene

Jonge kinderen ontdekken hun geslachtsdeel al vanaf hun baby-tijd en friemelen daar veelvuldig aan, wat ook 'masturberen' wordt genoemd. Dit kinder-masturberen wordt minder vanaf een jaar of 7 (althans in het openbaar) en neemt dan weer toe in de puberteit.

Vanaf een jaar of 13 begint het weer toe te nemen. Dat is een gemiddelde leeftijd; bij jongens begint het wat eerder dan bij meisjes. Uiteindelijk, op volwassen leeftijd, zegt 98% van de mannen te masturberen, en 78% van de vrouwen.

Handsfree masturberen

Puberjongens masturberen op verschillende manieren. Globaal zijn er twee methodes:

  • met de hand - ook wel 'aftrekken' genoemd;
  • of zonder handen - bijvoorbeeld op de buik liggend, of met een voorwerp tegen de penis wrijvend.

Met de hand komt het meeste voor. De groep die zonder handen masturbeert is dus kleiner. Mannen en jongens van deze laatste groep zien we soms (dus niet altijd) terecht komen in de seksuologische hulpverlening. Ze hebben dan een van de volgende klachten:

  • pijn aan de penis;
  • of een te krappe voorhuid;
  • of ze vinden het aanraken van hun penis eng;
  • of aanraken is te gevoelig.

Gebleken is dat het aanraken van de voorhuid en de eikel bij het masturberen een positief effect heeft op de beleving van seks in het algemeen (zowel solo als met een partner). De voorhuid wordt beter gemasseerd, wat een van oorsprong nauwe voorhuid juist ten goede komt. Daarnaast wordt de eikel iets minder overgevoelig, waardoor het als minder eng en pijnlijk wordt ervaren om die aan te raken tijdens seks met een partner.

Het is dus belangrijk om jongens te leren om bij het masturberen hun hand (of handen) te gebruiken.

Kokertjes en kunstvagina

Zo te zien behoort uw oudste zoon tot de (kleinere) groep jongens en mannen die niet zo geneigd zijn om zelf hun penis aan te raken tijdens het masturberen. Ik leid dat af uit het gebruik van de kokertjes waarover u vertelde. U heeft zelfs al een kunstvagina voor hem aangeschaft. Het gebruik van kokertjes is overigens een bekende manier bij jongens die liever zonder handen masturberen.

Toch zou ik u aanraden om uw zoon uit te leggen dat hij ook kan masturberen met de hand (en dat dat ook lekker is). Hierboven gaf ik al aan waarom dit belangrijk is.

Gewoonte doorbreken

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom hij nooit met de hand gemasturbeerd heeft. Mocht hij dat eng of pijnlijk vinden, dan kan hij bijvoorbeeld wat olie gebruiken, of de warme douchestraal.

Het zal trouwens best moeilijk voor hem zijn om zijn gewoonte te doorbreken. Dat is meestal het geval bij gewoontes. Ga hem dus zeker niet dwingen om zijn handen te gebruiken bij het masturberen. Geef het gewoon mee als een tip of een advies.

Jongste zoon

Tegen uw jongste zoon zou ik nu heel duidelijk zijn. Zeg hem dat hij die kunstvagina (nog) niet krijgt omdat hij eerst moet leren masturberen met de hand.

Zodra hij heeft ontdekt wat hij moet doen om het prettig voor zichzelf te maken, heeft hij die kunstvagina helemaal niet meer nodig. En, wie weet, uw oudste zoon ook niet meer.