Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

24 februari 2006 door Nanny Gortzak

Matige groei en dunne groene poep - wat moet ik veranderen? (7 wkn)

Mijn zoontje van bijna 7 weken is volgens het consultatiebureau matig gegroeid (224 gram in twee weken). Omdat hij soms om de 2½ uur komt, heeft hij volgens het CB honger. Mijn zoontje lijkt echter tevreden en huilt weinig.

Meestal komt hij om de 3 uur, soms om de 4 uur. 's Nachts wil hij één voeding. Hij drinkt maximaal 4 minuten aan één borst en dan nog maximaal 4 minuten aan de andere. En dan zijn mijn borsten ook leeg.

Sinds een paar dagen sabbelt hij na de voeding op zijn handjes. Verder plast hij voldoende, en poept hij vaak (dun en groen).

Heeft mijn zoontje inderdaad honger, zoals het CB zegt? En moet ik iets veranderen?

Antwoord

Over de groei van uw zoontje maak ik me eerlijk gezegd niet zo'n zorgen. Die is immers nog wel binnen de grenzen van datgene wat redelijk is. Toch zou u wel iets kunnen veranderen aan uw huidige werkwijze, met name vanwege het sabbelen op de handjes en de dunne groene poep.

Het basisprincipe is dat u door middel van borstcompressie nog wat extra melk kunt geven, die bovendien wat vetter is. Het extra vet is extra voedzaam, en zorgt voor een betere consistentie van de poep.

Borstcompressie en herhaling

Mijn advies is als volgt:

  • geef uw zoon de eerste borst;
  • zodra hij minder snel gaat zuigen en slikken, legt u uw volle hand rond de borst, zo dicht mogelijk tegen uw ribben aan;
  • terwijl uw zoon zuigt, drukt u met uw hand op uw borst (borstcompressie).

Op deze manier krijgt uw zoon nog nét even wat meer melk binnen, die bovendien vetter is (de zogenaamde achtermelk).

U kunt dit als volgt herhalen:

  • bij de tweede borst doet u hetzelfde;
  • als u denkt dat uw zoon nog verder wil zuigen, doet u dit opnieuw bij de eerste borst en eventueel nogmaals bij de tweede borst.

Overigens kunt u ook opletten of hij overdag niet ietsje eerder dan om de 2,5 uur wil drinken.

Vettere melk

Doordat de extra melk die u zo geeft wat vetter is, zal de voeding langzamer door het maagdarmkanaal gaan, en daardoor beter verteerd worden. Meestal wordt de ontlasting daar geel en wat dikker van.

Ook zal die vettere melk bijdragen aan een iets grotere groei, hoewel – zoals gezegd – uw zoon nog binnen de grenzen van het normale groeit. Er zijn nu eenmaal zware en lichte baby's.

Vaak drinken

Dat uw zoon zo vaak wil drinken, is helemaal niet erg. Er zijn talloze baby's die om de 1½ à 2 uur even willen drinken.

Vooral de snelle drinkers willen liever wat vaker een klein beetje, dan minder vaak een grote plens. Wellicht past dit beter bij hun maagje.