Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

18 april 2008 door Frea Kruisinga

Medische redenen voor besnijden? (2½ jr)

Ons zoontje van 2½ jaar heeft een urineweginfectie gehad waarvan de oorzaak zou kunnen liggen aan een te nauwe voorhuid. Volgens de uroloog is de voorhuid echter normaal voor een kind van deze leeftijd.

Moeten we dan toch een besnijdenis laten uitvoeren, of kunnen er nog andere oorzaken zijn?

Antwoord

Urineweginfecties kunnen onder andere veroorzaakt worden door anatomische afwijkingen, waardoor de urine niet goed kan afvloeien. Bijvoorbeeld:

  • een vernauwing van de urineleider (die de urine van de nieren naar de blaas voert);
  • of een vernauwing van de plasbuis (die de urine van de blaas naar buiten voert);
  • of een klep-probleem, waardoor er urine terugloopt van de blaas naar de nieren (vesicourethrale reflux).

In al deze gevallen kan er na het plassen wat urine achterblijven, waarin bacteriën kunnen groeien. Met een urineweginfectie als gevolg.

De bovengenoemde situaties kunnen zowel bij jongens als bij meisjes optreden. Maar bij jongens kan er nog iets speciaals gebeuren, vanwege hun voorhuid.

Bij jongetjes die niet besneden zijn, komen urineweginfecties vaker voor dan bij jongetjes die wel besneden zijn. De kans is ongeveer 4 maal zo hoog. De voorhuid is namelijk een plaats waar gemakkelijk bacteriën gaan zitten, die dan via de plasbuis naar binnen kunnen komen. En soms kan door een nauwe voorhuid de uitvloed van urine belemmerd worden, wat eveneens tot infecties kan leiden.

Dat het risico op een urineweginfectie hoger is bij jongens die niet besneden zijn dan bij jongens die wel besneden zijn, wil echter niet zeggen dat dat dus de oorzaak is van de urineweginfectie bij uw zoontje. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Soms kun je die zien met behulp van een echo van de urinewegen. Maar vaak wordt er helemaal geen oorzaak gevonden.

Bij een eerste urineweginfectie die goed en snel gereageerd heeft op antibiotica, en waar een kind niet ernstig ziek bij was, wordt over het algemeen niet meteen onderzoek gedaan. In dat geval is het ook wat snel om de voorhuid meteen te laten verwijderen.

Wel is het belangrijk om bij kinderen die een urineweginfectie hebben doorgemaakt, goed op te letten of dit niet opnieuw gebeurt. Laat bij niet lekker zijn, koorts of twijfel altijd de urine controleren!