25 januari 2008 door Frea Kruisinga

Meer dan honderd aarsmaden - is dat erg?

Ik heb een vraag over aarsmaden. Mijn dochter heeft er wel vaker last van, maar nooit zo veel als nu. Het zijn er meer dan honderd. Maakt het ook uit hoeveel het er zijn?

Antwoord

Nee hoor, het maakt niet uit hoeveel het er zijn. Uw dochter zal er hoogstens wat meer jeuk door hebben dan anders.

Aarsmaden (enterobius vermicularis) zijn kleine witte wormpjes van 0,5 tot 1 cm groot, die leven in de darm. Een infectie met deze wormpjes komt veel voor, vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. De wormpjes zitten vooral in het onderste deel van de darm. 's Nachts kruipen de vrouwelijke exemplaren naar het gebied rond de anus om eitjes te leggen.

Een aarsmaden-infectie veroorzaakt maar heel zelden een ernstig probleem. De belangrijkste klacht is jeuk rond de anus, 's avonds en 's nachts, waardoor kinderen soms slecht slapen. Soms zijn er lichte buikklachten.

De infectie wordt verspreid via de handen. Door te krabben aan de jeukende anus blijven de eitjes namelijk hangen aan de vingers en de nagels, waar ze lang kunnen overleven.

Gelukkig zijn de wormpjes goed te behandelen, ook als het er heel veel zijn. De behandeling bestaat uit het innemen van mebendazol en na 14 dagen nogmaals (om ook de wormpjes te doden die bij de eerste kuur nog eitjes waren). Mebendazol is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Voor kinderen onder de 2 jaar (en zwangere vrouwen) wordt niettemin aangeraden eerst de huisarts te raadplegen.

Om herbesmetting te voorkomen is het nodig om ondergoed en beddengoed te wassen op 60 graden. Ook kan het nodig zijn om speelgoed, deurklinken etc. goed schoon te maken, en eventueel het hele gezin een wormenkuur met mebendazol te geven.

Lees ook: