Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

6 juli 2001 door Sanderijn van der Doef

Meisje van 8 al in de puberteit?

Mijn dochtertje wordt volgende maand 8. Al voor haar zesde verjaardag ontdekte ik het eerste schaamhaar. Inmiddels transpireert ze ook hevig. Ze is 1,45 m lang en weegt 39 kg. Het gaat me allemaal een beetje te snel! Soms ben ik bang dat haar eerste menstruatie mij (en haar) overvalt.

Ik zou niet weten hoe ik haar nu al seksuele voorlichting kan geven zodat ze het ook begrijpt. Hoe moet dat?

Antwoord

Kinderen komen tegenwoordig eerder in de puberteit dan wij vroeger. Dat gaat weliswaar heel langzaam maar het gebeurt wel. Tussen 1955 en 1980 is de leeftijd voor de eerste menstruatie met 4 maanden vervroegd. Dat weten we uit grote landelijke onderzoeken die elke 10 jaar worden uitgevoerd samen met de jeugdartsen.

Na 1980 zijn er nog geen landelijke gegevens bekend over de eerste menstruatie, maar er is wel een vermoeden dat die leeftijd ook na 1980 heel langzaam steeds jonger is geworden. Dat zou betekenen dat de gemiddelde leeftijd voor de eerste menstruatie nu ongeveer tussen het 12e en 13e jaar plaatsvindt.

Lengte en gewicht

De eerste menstruatie heeft te maken met een combinatie van lengte en gewicht bij een meisje. En uw dochter is inderdaad al behoorlijk lang. Mocht zij binnenkort al ongesteld gaan worden, dan zou zij vervroegd in de puberteit kunnen zijn, wat weer consequenties kan hebben voor haar groeispurt en uiteindelijke lichaamslengte. Ik zou dan met haar naar de huisarts gaan om eens te overleggen. Het is namelijk niet altijd even leuk voor een kind om al zo jong lichamelijk in de puberteit te komen.

Seksuele voorlichting

Wat betreft de seksuele voorlichting op deze leeftijd is er geen enkele reden om daar nog mee te wachten. Elk kind van 8 jaar, of het nu wel of niet binnenkort gaat puberen, zal op die leeftijd al het een en ander over seksualiteit moeten weten.

U kunt haar iets vertellen over de verschillen in het lichaam van jongens en meisjes. Over de geslachtskenmerken en de lichamelijke veranderingen die in de puberteit komen. Over de menstruatie die meisjes te wachten staat en dat dat betekent dat ze dan vruchtbaar is. U kunt haar uitleggen hoe een kind verwekt wordt en groeit in de buik van de moeder.

Verder hoort bij seksuele voorlichting ook het praten over emoties en gevoelens, vriendschap en liefde. En het praten over wat hoort en niet hoort binnen relaties en seksualiteit: de normen en waarden.

Tenslotte moeten ook de negatieve kanten van seksualiteit ter sprake komen. Vindt u het moeilijk om met een achtjarig kind hierover te praten, dan raad ik u aan een boek voor haar te kopen en dat zo nu en dan samen met haar te lezen. Ouders Online heeft een goed boekenoverzicht van leuke en geschikte boeken, ook voor kinderen van 8 jaar.