Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 maart 2002 door Diederik Bosman

Meningokokken-vaccinatie?

Binnenkort wordt er gestart met het vaccineren tegen de meningokokken-ziekte. Wat kunnen de nadelen zijn van deze inenting?

Ik heb twee dochters, van 2,5 jaar en 5 jaar. Is het heel belangrijk om ze in te enten, of is het risico om deze ziekte te krijgen te klein? En zijn ze na een inenting 100 % beschermd tegen deze enge ziekte?

Antwoord

De meningokokken-ziekte heeft soms een zeer ernstig en snel fataal beloop. De ziekte is echter vrij zeldzaam. (Door de media-aandacht lijkt het vaak voor te komen, maar zeldzaam blijft het.)

Geen enkele vaccinatie beschermt 100% tegen een ziekte. De vaccinatie tegen meningokokken-ziekte dus ook niet. Maar: vanwege de ernst van de ziekte is vaccineren absoluut zinvol, omdat het meestal wel bescherming geeft.

Na elke vaccinatie wordt een kind een beetje ziek, dus ook na deze vaccinatie. Het nadeel van vaccineren is echter dat het weliswaar de kans zeer sterk verkleint maar nooit helemaal wegneemt.

Daar komt nog bij dat er van de meningokokken-ziekte meerdere typen bestaan (A, B, C, etc.). De vaccinatie werkt alleen tegen type C en biedt dus geen bescherming tegen de andere typen.

Het blijft echter aan te raden uw kinderen wel te vaccineren, omdat het de kans op die vreselijke ziekte wel degelijk sterk verkleint.

Lees ook: