25 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Met 8 jaar al schaamhaar, is dat normaal?

Mijn dochtertje is 3 maanden geleden 8 jaar geworden. Ik dacht het al eerder gezien te hebben, maar vandaag zag ik het heel goed: ze heeft al aardig wat schaamhaar. Op haar schaamlippen al heel veel en boven aan – dus aan de onderbuik – een beetje.

Is dit normaal, al zo jong? Ik ben nogal bang dat ze ermee gepest gaat worden, omdat ze op school na de gym moeten douchen. Ze is 8 jaar, 1.40 m lang, en weegt 39 kilo.

Antwoord

Het echte begin van de puberteit bij meisjes is borstvorming. Meisjes mogen vanaf hun 8e verjaardag in de puberteit komen. Theoretisch gezien zou uw dochter dus in de puberteit mogen komen. Het is vroeg, maar acceptabel.

Ik zei "theoretisch gezien", omdat u niets zei over borstontwikkeling maar alleen dat ze schaamhaar krijgt. Dat is een activiteit van de bijnier, wat nog niet hoeft te betekenen dat ze in de puberteit is! Ook hier geldt dat we haargroei accepteren vanaf de leeftijd van 8 jaar.

Het is nu afwachten of ze ook borstvorming krijgt (de werkelijke start van de puberteit dus), of dat er alleen maar sprake is van activiteit van de bijnier.

Als haar puberteit nog even op zich laat wachten, is dat voordelig, omdat ze dan nog langer doorgroeit. Ze heeft nu een mooie lengte voor haar leeftijd, maar het zou gunstiger voor haar lengte zijn als ze wat later in de puberteit komt. Gemiddeld komt de menarche (eerste menstruatie) 2½ jaar na de start van de borstontwikkeling. Daarna groei je nog ongeveer 6 cm door.

Lees ook: