Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

23 december 2004 door Nanny Gortzak

Met welke borst moet ik 's ochtends beginnen? (8 dgn)

Mijn zoontje is nu 8 dagen oud. Hij krijgt borstvoeding en op zich gaat alles goed. Hij krijgt om de 3 uur voeding en telkens de andere borst.

's Avonds, bij de laatste voeding, heeft hij nog honger nadat hij de ene borst leeg heeft. Dus bied ik hem de andere borst aan en daar drinkt hij ook nog uit tot hij genoeg heeft en voldaan in slaap valt.

Nu vraag ik me af welke borst ik de volgende voeding aan moet bieden. Is dit de borst die hij nog niet helemaal leeggedronken heeft? En zo ja, zit daar dan al weer genoeg voeding in?

Antwoord

De volgende voeding kunt u inderdaad beginnen met de borst waar uw zoon als laatste aan gedronken heeft.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat hij te kort komt. Want als hij na het drinken aan die borst nog meer trek heeft, kunt u hem weer de tweede borst aanbieden, waar dan al ruim voldoende melk in zal zitten.

U zult versteld staan

Dus: als één kant niet voldoende is, kunt u altijd met de tweede kant verder voeden. Omdat een borst het snelste melk aanmaakt wanneer hij leeg is, zal er altijd voldoende melk zijn voor de baby.

Zelfs als uw zoon na twee borsten nog niet voldoende zou hebben, kunt u elke borst nog een tweede keer aanbieden. U zult er versteld van staan hoeveel melk er dan weer is.

Regeldagen

Omdat uw zoon nu 8 dagen oud is, zal zijn behoefte aan voeding wat gaan toenemen. U kunt misschien rond deze tijd al iets merken van de zogenaamde "regeldagen". Dat zijn de dagen waarop de baby vaak en/of veel wil drinken.

Op zulke dagen kan het voorkomen dat uw zoon makkelijk twee keer (of vaker) aan elke borst wil drinken. Dat is helemaal niet erg; op die manier merkt uw lichaam dat de melkproductie omhoog moet. Daarna zal er weer een regelmatiger ritme komen, waarbij uw zoon weer aan één of twee borsten genoeg heeft.

Zulke regeldagen kunnen ook voorkomen rond 2 weken, 6 weken en 3 maanden. Of als u een drukke tijd achter de rug heeft. Of rond ziekte, waarbij het voeden een beetje op de achtergrond is geraakt.