Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 september 2004 door Lissy de Ridder

Migraine bij een kind van 4, moet dat nader onderzocht worden?

Mijn dochter (4 jaar) had onlangs een migraine-aanval. Ze kon niet tegen herrie, wilde in het donker liggen, en ze had hoofdpijn. Pas nadat ze gal had overgegeven, ging het over. Ik heb geen medicijnen gegeven.

Migraine zit in de familie; ikzelf kreeg het op mijn 25 ste. Ook mijn vader en moeder hebben er last van, maar niet vanaf zo'n jonge leeftijd.

Mijn vraag: moet ze nog nader onderzocht worden omdat ze er nu al last van heeft? En zo ja, zijn er bepaalde ziekenhuizen die hierin gespecialiseerd zijn?

Antwoord

Om uw vraag te kunnen beantwoorden, zou ik eigenlijk moeten weten of dit de eerst keer was, dat uw dochter een migraine-aanval had. Bij herhaling is het zeker verstandig om een kinderarts te raadplegen. Dat kan in elk ziekenhuis.

Hieronder zal ik iets meer vertellen over deze nare aandoening, die heel belastend kan zijn.

Migraine is de meest voorkomende vorm van acute, terugkerende hoofdpijn bij kinderen. Het kan al op jonge leeftijd voorkomen. Er wordt gesproken van 'migraine' bij terugkerende, aanvalsgewijze hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, braken en buikpijn. Vaak kan slaap verlichting brengen.

Er is een verhoogde kans op de ontwikkeling van migraine als het in de familie voorkomt.

Er is helaas nog weinig onderzoek gedaan naar de behandeling van migraine bij kinderen. De therapie die we meestal adviseren, is dus vooral gebaseerd op informatie over volwassen patiƫnten.

Stappenplan:

  • houd een hoofdpijn-dagboek bij (noteer het moment waarop een aanval optreedt, de lengte van de aanval, de omstandigheden, het effect van eventuele medicatie, etc.);
  • bestudeer het dagboek en kijk of er systeem in te ontdekken valt. Zijn er bijvoorbeeld uitlokkende factoren, zoals slaapgebrek? Zo ja, dan kun je die in het vervolg vermijden;
  • volg de algemene adviezen voor het bestrijden van de klachten:

    - ga op bed liggen;

    - verduister de ruimte;

    - leg een koud doekje op het voorhoofd;

    - gebruik een pijnstiller (in eerste instantie paracetamol) en een middel tegen de misselijkheid;

    - gebruik bij onvoldoende effect een sterkere pijnstiller (in overleg met de arts).

Als uw dochter vaker last heeft van deze hoofdpijnaanvallen, adviseer ik u zeker een kinderarts te raadplegen. Dat hoeft niet in een gespecialiseerd ziekenhuis. In uitzonderlijke gevallen zal het nodig zijn een kinderneuroloog te raadplegen.

Lees ook: