3 november 2006 door Nanny Gortzak

Mijn baby drinkt te kort en mijn voeding loopt terug. Wat te doen? (13 wkn)

Mijn zoontje (13 weken oud) krijgt vanaf de geboorte volledige borstvoeding. Sinds 2 à 3 weken drinkt hij echter maar zo'n 3 à 4 minuten, en dan begint hij te huilen. Aanleggen lukt dan niet meer, en de andere borst neemt hij ook niet meer. Alleen de ochtendvoeding om 7.00 uur en de avondvoeding van 23.00 uur neemt hij volledig.

Ik bied hem 6 voedingen per dag aan. 's Nachts blijft hij wel doorslapen, maar zijn gewichtstoename vlakt sterk af, terwijl hij tot 9 weken goed groeide.

Ik begin nu ook steeds minder voeding aan te maken; kolven levert maximaal 100 cc. En de fles als bijvoeding wordt met tegenzin gedronken.

Mijn vraag: hoe behoud ik kwalitatief goede en voldoende voeding en hoe krijg ik mijn zoontje weer aan het eten?

Antwoord

Op zich is een tragere groei na de eerste paar weken normaal bij borstgevoede kinderen. Maar toch is er wel iets aan de hand natuurlijk: zes voedingen per dag is namelijk niet veel voor een kind van deze leeftijd, zeker niet als hij de meeste voedingen ook nog zo kort drinkt.

Hieronder zal ik nagaan wat er aan de hand kan zijn, en wat u eraan zou kunnen doen. Vanzelfsprekend komt daar ook de teruglopende melkproductie bij aan de orde.

Kunstmatige regeldagen instellen

Als het niet uit de lengte komt, dan moet het uit de breedte komen. Oftewel: als uw zoon alsmaar zo kort drinkt, dan kunt u proberen of hij vaker wil drinken. Bijvoorbeeld:

  • voor en na een slaapje;
  • voor u weggaat;
  • als u thuiskomt;
  • of als u even op de bank zit.

Dat zijn aanzienlijk meer drinkmomenten dan nu, maar als al die drinksessies maar enkele minuten duren, dan besteedt u bij elkaar toch maar een korte tijd aan het voeden. Voordeel is wel dat u zo als het ware zélf regeldagen inschakelt voor uw zoon.

Ook kunt u tijdens de voedingen proberen of u met de hand om uw borst wat druk kunt uitoefenen, zodat de melkstroom beter en langer op gang blijft (borstcompressie). Bij elkaar moet hij dan toch wel aardig wat melk binnenkrijgen.

Melkproductie

U vertelde dat uw melkproductie afneemt, omdat u maar 100 cc afkolft. Is dat over de hele dag, of is het per keer? Omdat ik dat niet weet, zal ik beide situaties bespreken.

  • Als u 100 cc per keer kolft, dan is het van belang wannéér u dat doet. Misschien is het moment gewoon ongunstig. Aangezien baby's het gretigst drinken als er wat te halen valt, kunt u maar beter niet vlak voor een voeding kolven. Ná een voeding is handiger, vooral als uw zoon tijdens die voeding niet goed gedronken heeft. Dat stimuleert de productie en ook kunt u de gekolfde melk gebruiken als bijvoeding (hoewel u aangaf dat hij daar ook niet graag van drinkt...)
  • Als u 100 cc in totaal kolft, dan kan het inderdaad zo zijn dat uw melkproductie minder is geworden. In dat geval gaat uw zoontje na een paar minuten waarschijnlijk huilen (lees: protesteren) vanwege het afnemen van de melkstroom. De reden dat de ochtendvoeding en de late avondvoeding wél goed gaan, is dat de borsten in de ochtend voller zullen zijn, en dat er bij de late avondvoeding – na een goede maaltijd en wat rust – waarschijnlijk ook een betere productie is.

Andere oorzaken

Soms wil een baby niet drinken als gevolg van iets wat hem hindert. Bijvoorbeeld:

  • een verstopte neus (tot ca. 1 jaar ademen baby's voornamelijk door hun neus, dus als die zicht zit, is het moeilijk drinken);
  • pijn in de oren, de kaken of de schouders;
  • smaakveranderingen van de melk bij een doorkomende menstruatie;
  • medicijn-gebruik.

Probeer daarom, naast de eerder genoemde suggesties om uw zoon meer te laten drinken, ook na te gaan of er nog een specifieke oorzaak kan zijn voor zijn veranderende drinkgedrag.

Maar wat ook de oorzaak is: probeer het drinken en/of de productie te verbeteren door vaker aan te leggen, in combinatie met borstcompressie en kolven na de voeding. Succes ermee!