1 februari 2008 door Nanny Gortzak

Mijn baby huilt veel en is vaak te moe om te drinken. Hoe los ik dat op? (3 wkn)

In het archief van deze vraagbaak kwam ik al een vraag tegen over het aan de borst in slaap vallen van een kindje van 5 weken. Onze zoon is nu bijna 3 weken en huilt zich soms van voeding naar voeding (tussen 10 en 14 uur en tussen 19 en 22 uur). Slapen doet hij dan niet, maar aan de borst valt hij na een paar minuten in slaap (hij blijft vaak nog wel even drinken). Ik probeer hem dan met de tips die ik las wakker te houden, maar dit lukt nauwelijks.

Als ik hem uiteindelijk half slapend in zijn bedje leg, is het even stil en dan begint hij weer te huilen (in rap crescendo en ontroostbaar). Alleen als ik hem na de voeding meteen op mijn buik laat doorslapen, slaapt hij echt. Maar daar wil ik geen gewoonte van maken.

Heeft u tips? Het lijkt wel of hij zó oververmoeid is dat hij alleen door de ontspanning van het drinken in slaap komt.

Antwoord

Jammergenoeg vertelde u niet hoe het verder met uw zoon gaat. Groeit hij goed? Heeft hij genoeg natte en vieze luiers? Hoe verlopen de voedingen als hij niet in slaap valt? Ik weet dus niet of er misschien een medisch probleem is. Vandaar dat ik mij moet beperken tot de borstvoedingsaspecten. Houd er echter rekening mee dat er misschien iets anders aan de hand is.

Wanneer een baby zo huilt en (daardoor) zo moe wordt, kun je in een negatieve spiraal terechtkomen: de baby is oververmoeid, drinkt daardoor niet goed, slaapt niet goed, wordt daardoor nog vermoeider, enzovoorts. Het kan soms heel lastig zijn om zo'n vicieuze cirkel te doorbreken. U zou het volgende kunnen proberen.

Draagdoek

Als uw zoon veel huilt en eigenlijk alleen aan de borst in slaap valt, probeer dan eens of hij kan slapen als u hem in een draagdoek bij u houdt. Het voordeel daarvan is dat u zelf gewoon kunt bewegen en dingen kunt doen, terwijl uw zoon toch kan slapen en zo aan zijn broodnodige rust kan komen.

Slapen in een draagdoek werkt vaak zo goed omdat de baby voortdurend de nabijheid van zijn moeder voelt. Ook het natuurlijke wiegen (door het bewegen van de moeder) heeft waarschijnlijk een gunstig effect op het slapen in een draagdoek.

Doordat hij zo dicht bij u is, merkt u ook meteen wanneer hij wakker wordt. U kunt hem dan gerust de borst aanbieden. Zelfs als hij maar heel kort drinkt, is dat zinvol. Want als hij heel vaak kleine beetjes drinkt, krijgt hij toch wat hij nodig heeft.

Clustervoeden

Dan mijn tweede punt. Dat betreft niet zo zeer een tip als wel een geruststelling.

U vertelde dat er bepaalde momenten zijn waarop het probleem (huilen van voeding naar voeding) zich vooral voordoet, namelijk tussen 10 en 14 uur en tussen 19 en 22 uur. Oftewel:

  • in de tweede helft van de ochtend;
  • aan het begin van de middag;
  • en vroeg in de avond.

Het valt mij op dat dit precies de momenten zijn die veel moeders in mijn praktijk noemen, wanneer ze zeggen dat hun baby 'clustert'.

Met 'clusteren' of 'clustervoeden' wordt bedoeld dat een baby enige tijd (variërend van één tot enkele uren) vaak kleine beetjes wil drinken en tussendoor korte slaapjes doet. De baby slaapt dan niet echt diep en drinkt ook niet echt flink door, wat je ook probeert.

Als een baby verder goed groeit, is clusteren geen probleem. Althans, vanuit lactatiekundig oogpunt. Voor de moeder kan het natuurlijk wel lastig zijn...

Ik wens u veel succes en sterkte!