2 juni 2005 door Merit Tabbers

Mijn baby kokhalst en loopt rood aan. Hoe komt dat?

Mijn baby kokhalst dagelijks en loopt daarbij rood aan. Het ziet er heel beangstigend uit. Hij heeft al een pH-meting gehad [om de zuurgraad van de maag te meten - red.] , maar daar kwam niets uit. Het kokhalzen etc. gebeurt op willekeurige momenten.

Af en toe heeft hij een "slijmerig" klinkende ademhaling. Aan het eind van het kokhalzen lijkt het alsof hij iets wegslikt en dan weer goed kan ademen.

Denkt u dat dit gevaarlijk is voor mijn kindje? Kunt u een oorzaak bedenken? Heeft u hier meer van gehoord? En kan hij er overheen groeien?

Antwoord

Wat u beschrijft, klinkt als gastro-oesofageale reflux, of kortweg 'reflux'. Dit veel voorkomende verschijnsel houdt in dat er maaginhoud terugvloeit in de slokdarm. Het feit dat de pH-meting niets opleverde, zegt nog niets over het al dan niet aanwezig zijn van reflux.

Reflux kan altijd optreden, dus ook wanneer je het niet zou verwachten (dus niet alleen vlak na de maaltijd). Op zich is het een normaal verschijnsel, dat ook bij gezonde kinderen – en volwassenen – kan optreden. Bij zuigelingen, oftewel kinderen tot 1 jaar, komt het wel vaker voor dan bij anderen. Geschat wordt dat 20-50% kleine hoeveelheden voeding teruggeeft, meestal zonder nadelige gevolgen. Bij het ouder worden kunnen de klachten verdwijnen.

Als er verder geen andere klachten zijn, hoef je je niet echt zorgen te maken. Maar blijf wel goed opletten of uw kind goed blijft groeien.

Op grond van uw beschrijving denk ik niet dat het bij uw kind gevaarlijk is, vooropgesteld dat er geen andere klachten zijn. Naast een achterblijvende groei zou een van de klachten kunnen zijn dat hij zich vaak verslikt. In dat geval doet u er verstandig aan om dat te melden bij de kinderarts, omdat er altijd andere – zeer zeldzame oorzaken – kunnen zijn.

Wat kunt u er zelf aan doen, als er geen andere klachten zijn? Twee dingen:

  • u kunt kijken of de klachten minder worden na het indikken van de voeding met – bijvoorbeeld – Nutriton (ook bij borstvoeding kan dit product gebruikt worden);
  • wat ook kan helpen, is uw kind na de voeding een poosje rechtop houden, in plaats van hem neer te leggen.
Lees ook: