Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

16 april 2004 door Nanny Gortzak

Mijn baby komt niet veel aan. Moet ik van 5 naar 6 voedingen? (4 mnd)

Sinds 4 maanden geef ik borstvoeding en sinds 2 maanden eet mijn kindje 5 maal per dag. Ik heb het gevoel dat ze dit zelf zo aangeeft. De laatste maand kwam ze echter slechts 300 gram bij. De verpleegster raadde me daarom aan om 6 voedingen per dag te geven van minstens 10 minuten.

Deze verandering loopt niet vlot; ik heb het idee dat mijn kindje helemaal geen 6 voedingen per dag wil.

Is het gevaarlijk om het bij 5 voedingen te houden?

Antwoord

Waarschijnlijk is er bij uw baby sprake van een normaal groeipatroon waar in principe niet veel aan gedaan hoeft te worden. Die zesde voeding is dus niet noodzakelijk. Wel zou u meerdere korte voedingen kunnen inlassen, die u kunt koppelen aan speelmomenten.

De meeste moeders die uitsluitend borstvoeding geven, merken dat er rond 3 à 4 maanden een vermindering in de groei van hun baby optreedt. Dat is normaal, en wordt wel de "bv-dip" genoemd.

Eigenlijk is "bv-dip" een rare naam, omdat iets natuurlijks als borstvoeding – met het bijbehorende groeipatroon – vergeleken wordt met iets kunstmatigs, namelijk kunstmatige zuigelingenvoeding met een groeipatroon dat dáárbij hoort.

Voorwaarden

Om zeker te weten dat er sprake is van een normaal groeipatroon dat bij een gezonde, op tijd geboren baby hoort, dient wel aan de volgende voorwaarden te zijn voldaan:

  • er zijn geen problemen met aanleggen, borstpijn, tepelpijn of zuigen van de baby. Is dat wel het geval, dan is overleg met een lactatiekundige gewenst;
  • de baby wordt volledig op vraag gevoed;
  • de baby mag net zo lang drinken aan de borst als hij wil, waarna ook de tweede borst wordt aangeboden;
  • de baby krijgt geen fopspeen (omdat een fopspeen de eerste honger- respectievelijk de eerste zuigbehoefte maskeert);
  • de baby wordt niet ingebakerd, zodat hij uit zichzelf wakker wordt volgens het natuurlijke slaappatroon dat bij baby's hoort en niet kunstmatig in een diepere slaap wordt gehouden;
  • de moeder of verzorger signaleert de vroege hongersignalen van de baby, zoals: onrust, smakken, zuigen op de handen, en het draaien van het hoofd in de richting van de borst als de baby wordt vastgehouden. Huilen is een laat teken van honger.

Vijf of zes voedingen per dag?

De verpleegkundige raadde u aan om minstens 6 keer te voeden, maar u merkt dat deze verandering niet van harte gaat. Het kan zijn dat uw dochter inderdaad voldoende heeft aan 5 voedingen per dag, zolang zij gestaag blijft groeien en zich goed blijft ontwikkelen.

In plaats van één extra voeding in te lassen, kunt u ook denken aan meerdere extra voedingsmomentjes per dag. Zo zullen baby's die al een paar maanden oud zijn, vaak al wat speelmomenten hebben op een dag, waar de extra voedingen aan gekoppeld kunnen worden.

Eten en spelen

U kunt het voeden zo aanbieden dat u voedt als uw dochter wakker wordt. Bied dan beide borsten aan. Daarna gaat uw dochter lekker wat spelen en als u denkt dat het tijd is om weer te slapen, kunt u haar een keer extra aan de laatst aangeboden borst aanleggen. U geeft dan over de hele dag een aantal kleine voedingen extra.

Bij elkaar zal de melk-inname dan groter zijn dan bij het eerdere patroon van 5 keer per dag drinken. Ook zal het voeden op deze manier meer een onderdeel van het knuffelen en spelen worden: een moment waar veel moeders veel genoegen aan beleven.