Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 maart 2006 door Merit Tabbers

Mijn baby poept alleen met behulp van een thermometer. Is dat normaal? (9 dgn)

Mijn zoontje is nu 9 dagen oud en krijgt flesvoeding. Hij heeft erg last van krampjes en het lijkt erop dat hij niet "zelf" kan poepen. Elke avond ga ik hem temperaturen en als ik dan een beetje wiebel met de thermometer, dan gaat hij eindelijk persen en komt de ontlasting. Zodra ik daarmee stop, stopt hij ook met poepen, terwijl er dan nog veel meer zit.

Hij kan dus alleen poepen met behulp van de thermometer. Is dit normaal, of moet ik mijn huisarts raadplegen?

Antwoord

Wat mij eigenlijk niet duidelijk is, is waaróm u denkt dat uw kindje niet zelf kan poepen. Heeft hij overigens binnen 24 à 48 uur na de bevalling gepoept? En hoe ziet de poep eruit: hard of zacht? Dat soort vragen zou ik stellen als u op mijn spreekuur kwam.

Ik weet dus niet hoe vaak uw kindje zou poepen als u de thermometer niet zou gebruiken.

Al met al zou mijn advies zijn om die thermometer maar even achterwege te laten. Het manipuleren (of 'wiebelen', zoals u het noemde), kan namelijk ook het slijmvlies van de darm irriteren, waardoor poepen helemáál pijnlijk wordt.

Tot slot nog even de twee aanvullende vragen die ik stelde:

  • ik vroeg of uw kindje binnen 24 à 48 uur na de geboorte heeft gepoept. Als dat zo is, dan kunt u gerust twee dagen afwachten. Heeft uw kindje niet binnen 24 à 48 uur na de geboorte gepoept (wat onwaarschijnlijk is, gezien de goede kraamzorg in Nederland die dat al lang gesignaleerd zou hebben), dan moet u snel naar de dokter;
  • ook vroeg ik of de poep misschien hard is. In dat geval (of als er na twee dagen nog niets gekomen is) kunt u proberen om wat maïsolie bij de voeding te doen. Begin met 3x een theelepel per dag, en hoog het zonodig op naar een theelepel bij elke voeding. Mocht dat niet helpen, ga dan even naar de huisarts.
Lees ook: