Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

1 maart 2002 door Nanny Gortzak

Mijn baby vertoont opeens onrustig en afwijkend gedrag - Hoe komt dat en wat doe ik eraan? (4½ mnd)

Mijn dochter is ruim 4½ mnd. Ze was altijd heel makkelijk en tevreden overdag, vermaakte zich met rondkijken, was altijd vrolijk. Maar sinds de tweede zware verkoudheid slaapt ze 's nachts helaas niet meer door.

En nu wordt het steeds gekker. Overdag drinkt ze steeds slechter; kort. Ze ligt de hele dag te piepen, en niks is meer goed (ze doet twee korte slaapjes). Eerst dacht ik: ze is 4 maanden, dus afgeleid met drinken door interesse in de omgeving. Ze kluift, kwijlt en bijt op je vinger. Toen dacht ik: tandjes. Maar ik zie en voel niks. Begonnen met Chamodent; helpt niet.

Ze valt steeds vroeger op de avond in slaap. Nu heb ik haar weer op om ongeveer 20:00 uur. Ze slaapt dan door tot rond 1:00 uur en komt daarna om het uur en valt met borstje (5 min) weer in slaap. Ik ben een wrak, ze ligt al bij me in bed zodat ik het nog enigszins op kan vangen! Om ca. 6 uur is ze echt wakker.

Ik drink geen melkprodukten meer sinds ze een paar weken oud was, want haar oudere zusje leek er ook last van te hebben. De avondkramp ging toen over en ze werd heel tevreden. Wel drink ik een liter soya-melk per dag.

Ik vraag me ook af of haar luiers wel normaal zijn. Dun lichtgevend geel uiteraard, maar met hele slijm-spinnenwebben erin. Soms met een soort "volkoren-vlokken" erin en vandaag leek het wel met stukjes eiwit. Ook is haar fontanel nu weer zo raar voelbaar. Hij heeft de vorm van het Toyota-logo, 2 ovalen die een T vormen.

Moet ik naar de dokter met deze vraag? En piept ze door de buikpijn?

Antwoord

Uit uw omschrijving begrijp ik dat uw dochter steeds minder lang slaapt of zich vermaakt, voordat zij weer aandacht vraagt of wil drinken. En u geeft aan dat dat het geval is sinds de tweede zware verkoudheid. Voorts beschrijft u dat de fontanel goed voelbaar en zichtbaar is.

Op afstand en via internet is het altijd moeilijk om in te schatten wat er aan de hand zou kunnen zijn. Maar door alle gegevens aan elkaar te koppelen, kom ik op het volgende.

Melkproductie teruggelopen

Het lijkt erop dat uw dochter tijdens de laatste verkoudheid niet goed heeft kunnen drinken. Als gevolg daarvan kan de melkproductie teruglopen. Dit kan voor een baby aanleiding zijn tot onrustig drinkgedrag.

Als gevolg van een lage vocht-inname kan de fontanel goed zichtbaar en voelbaar zijn.

En uiteindelijk kan door verminderd drinken een baby onrustig gedrag vertonen, of juist uiteindelijk heel rustig zijn, om energie te sparen. Ook het drinkgedrag kan dan kort en rustig zijn, waardoor het voor de ouders niet altijd duidelijk is dat een baby eigenlijk ontevreden is.

Naar de dokter

U vraagt zich af of u met deze vraag naar een dokter moet. Ik denk inderdaad dat het een goed idee is om met uw dochter langs een arts te gaan. Bijvoorbeeld om te controleren of zij de afgelopen tijd voldoende gegroeid is en of zij voldoende drinkt.

Een regelmatige controle door een arts is voor elke zuigeling van belang voor de gezondheid.

Zelf controleren

U kunt zelf alvast nagaan of uw dochter 4 tot 6 goed zware wegwerp-luiers per dag heeft, of 6 tot 8 natte katoenen luiers.

En verder:

  • kijk of haar huidje elastisch is;
  • de fontanel hoort niet hol of bol te staan;
  • de ogen moeten helder zijn en de baby moet alert zijn als hij wakker is.

Ook als een baby duidelijk niet ontspannen is, kan dat betekenen dat er iets aan de hand is. Dergelijk gedrag is belangrijk in het totaalbeeld.

Maatregelen

Als u de indruk heeft dat uw dochter inderdaad wat weinig drinkt, dan kunt u het volgende doen:

  • neem contact op met een arts om de baby te laten bekijken;
  • voed zo vaak als mogelijk, met beide borsten;
  • als de baby in slaap dreigt te vallen, wissel dan van borst, laat een boertje doen, en wissel de luier;
  • om de melkproductie op te voeren, mag er niet te veel tijd tussen twee voedingen zitten. Om de 2 uur voeden is een goede manier om de productie op te voeren;
  • eventueel kunt u nakolven na het voeden, en deze melk ook aan uw dochter geven;
  • indien nodig, aarzel dan niet om bijvoeding in de vorm van kunstvoeding te geven;

Bijvoeding

Als uw melkproductie flink is achteruitgegaan en uw dochter te weinig energie heeft, dan zal het heel moeilijk voor uw beiden zijn om weer op het goede spoor te komen door uitsluitend borstvoeden. Een klein ruggesteuntje door wat bijvoeden kan dan soms nodig zijn.

Geef de bijvoeding na de borstvoeding en geef zoveel dat uw dochter na twee uur weer bij u wil drinken.

Als de voeding weer op peil is en uw dochter weer goed drinkt, kan de bijvoeding geleidelijk aan verminderd worden. Uw dochter zal zelf al aangeven dat ze minder bijvoeding nodig heeft. In deze overgangsperiode dienen het gewicht van uw dochter en de hoeveelheid natte luiers goed in de gaten gehouden te worden.