18 januari 2002 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter (14) heeft een vriendje van 21 - wat moeten we daarmee?

Wij hebben een dochter van 14 jaar die sinds 2 maanden een vriend heeft van 21. Dit roept bij ons toch wel vraagtekens op.

Een maand of 2 à 3 geleden heeft zij haar fiets laten repareren. Na de reparatie bleek er een telefoonnummer onder haar zadel te zitten en nieuwsgierig als zij is, heeft zij dat nummer gebeld. Het bleek dat zij een afspraak gemaakt had, om een keer samen naar de bioscoop te gaan. Wij hebben dit toegestaan (misschien was dit fout) maar wel erbij vermeld dat dit geen goede keuze was vanwege het leeftijdsverschil.

Na dit afspraakje vertelde ze dat het niets was, etc. Intussen kreeg ze verkering met een jongen van 16 jaar. Wij dus opgelucht, maar niets bleek minder waar.

Een aantal weken geleden zagen wij per ongeluk een sms-je op haar mobiel en daar zagen wij de naam van die 21-jarige knul. Ik heb haar daarmee geconfronteerd, waarbij ze aangaf hem nog steeds heel leuk te vinden.

Na lang wikken en wegen hebben we hem uitgenodigd voor een gesprek. Ik was namelijk bang dat wij, als we er tegenin zouden gaan, haar alleen maar verder die kant op zouden duwen. Het bleek een aardige jongen maar tot onze verbazing liet hij zich dingen ontvallen waardoor wij argwaan kregen.

Nadat de jongen weg was, hebben wij onze dochter hiermee geconfronteerd en waar we bang voor waren was eigenlijk al aan de gang. Ze had gelogen dat als ze naar een vriendinnetje ging, ze eigenlijk naar hem toe ging. Twee logeer-partijen bleken niet bij een vriendin te zijn, maar bij hem.

Ze heeft mij wel toegezegd dat er seksueel niets gebeurd is, en ook hij heeft gezegd haar mening te respecteren.

Eigenlijk zijn we er niet blij mee, maar we weten ook niet of we er goed aan doen om het oogluikend toe te staan, hopend dat het weer een van de velen verliefdheidjes is. (Hoewel ik af en toe de indruk krijg dat het dit keer heel diep zit. Ze praten heel veel met elkaar over heel diepzinnige dingen).

Wat is jullie mening hierover? Misschien doen we er goed aan om hem beter te leren kennen en zo hun vertrouwen te winnen? Maar dan wel met bepaalde spelregels voor een 14-jarige.

Antwoord

Eigenlijk is er niet veel toe te voegen aan datgene wat u zelf al suggereert. U heeft het allemaal prima aangepakt; de jongen uitnodigen was een uitstekend idee. Hierdoor heeft u hem beter leren kennen en heeft hij zelf de ouders van zijn vriendin leren kennen. Dat heeft toch invloed op de manier waarop hij met uw dochter omgaat.

Verbieden kan sóms helpen

Het verbieden van een relatie kan in sommige gevallen helpen, maar in andere niet. Het kan vooral een juiste keus zijn als u een onhandelbare, rebelse dochter heeft, waar niet mee te praten valt. Dan kan zo'n maatregel duidelijk maken dat er grenzen zijn.

Maar een kind dat in de regel verstandige besluiten neemt, waar goed mee te praten is, en die ervan overtuigd is dat deze relatie geen kwaad kan, die zal het verbieden niet kunnen begrijpen. Zij zal vinden dat u haar als een klein kind behandelt en haar niet in staat acht tot zelfstandig handelen en oordelen.

Zorgen delen

In zo'n geval is het beter om uw zorg over deze relatie met haar te delen. Praat met haar, en maak haar duidelijk waarom u zich zorgen maakt. Vertel haar dat u bang bent dat zij zich laat meeslepen door iemand die zeven jaar ouder is en in zijn ontwikkeling al veel verder is dan zij. Maak haar duidelijk dat u bang bent dat hij dingen van haar wil waar zij niet aan toe is en waar zij later spijt van zal hebben.

Natuurlijk zal ze in eerste instantie verontwaardigd reageren maar het zal haar zeker aan het denken zetten.

Laat haar merken dat u haar gevoelens serieus neemt, en dat u haar gunt om te voelen wat ze voelt. Laat ook merken dat u haar best wat verantwoordelijkheid voor haar eigen beslissingen wilt geven, maar dat ze er ook over moet nadenken en dat er van uw kant grenzen zijn in wat u toelaatbaar vindt voor iemand van 14 jaar.

Vaak te eten vragen

Ik ben het helemaal met u eens dat u de jongen vooral vaak te eten moet vragen om hem beter te leren kennen en hem als een vriend van uw dochter te accepteren. Maak hem duidelijk dat er inderdaad voor een 14-jarige wel bepaalde regels zijn in uw gezin.

Tot slot wil ik u op het hart drukken dat het ondanks de bezwering dat er niets seksueels is gebeurd, het wel verstandig zou zijn als ze de pil gaat slikken en dat ze een condoom gebruikt als 'het' er echt van mocht komen.