12 december 2001 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter (15) doet het met een negerjongen

Opmerking vooraf van de redactie

We zijn ons ervan bewust dat sommige lezers zich kunnen storen aan het mogelijk racistische karakter van de onderstaande vraag. We hebben echter bewust ervoor gekozen om hem wel te publiceren en te beantwoorden, omdat het nu eenmaal een reële vraag is. Door je ogen te sluiten voor dit soort vragen, draag je bij aan het in stand houden van misverstanden.

Redactie Ouders Online

Vraag

iIk ben moeder van een 15-jarige dochter. Ze heeft sinds kort een vriendje van 16, een negerjongen. Op zich hebben we daar helemaal niets op tegen, maar we zijn bang dat ze al seks hebben en dat vinden we toch echt te jong (we zijn er namelijk achter gekomen dat ze bepaalde dingen in de seks al hebben gedaan). We weten ook niet zeker of ze het zelf wel helemaal wil, of dat ze het doet om hem niet kwijt te raken.

Vaak komt hij naar haar toe. Dan komt hij niet even bij ons in de huiskamer zitten, maar zegt hij tegen m'n dochter: zullen we even naar je kamer gaan? Een half uur later komen ze weer terug en dan gaat hij weer.

Vaak leent hij ook geld van haar. Het lijkt of hij alleen voor het geld en de seks komt.

Maar waar ik me ook druk om maak is: ik heb wel eens gehoord dat negers erg dominant zijn in bed, in het bijzonder ten opzichte van blanke vrouwen, en dat ze nogal groot geschapen zijn.

Antwoord

Ik heb het idee dat u wel heel veel invult voor uw dochter. Een meisje van 15 dat een vriendje heeft, is een doodnormale zaak. Mochten ze seks hebben gehad (wat u niet zeker weet), dan is dat uiteindelijk iets waar u weinig tegen kunt doen, behalve haar duidelijk maken dat ze het echt veilig zal moeten doen. Dus: met pil en condoom.

Natuurlijk begrijp ik dat u 15 jaar wel erg jong vindt voor eventuele seks. Dat kunt u ook tegen haar zeggen. U kunt het haar zelfs verbieden, maar uiteindelijk zal ze toch zelf doen wat ze wil. En dan is het misschien beter dat u haar op het hart hebt gedrukt een voorbehoedmiddel te gebruiken en geen dingen te doen die ze eigenlijk niet wil.

Tegen haar wil?

U vermoedt dat ze het waarschijnlijk tegen haar wil doet om hem niet kwijt te raken (maar ook dat weet u niet zeker). U kúnt tegen haar zeggen dat ze niet moet toegeven aan seks alleen om haar vriendje te behouden, maar ook dan zal zij het uiteindelijk zelf beslissen.

Kortom: praat met haar over uw zorgen. Dat is alles wat u kunt doen.

Alleen om de seks?

U vermoedt dat hij alleen maar om de seks bij haar komt (maar zeker weten doet u dat niet), omdat hij altijd meteen naar boven wil en dan na een half uurtje weer verdwijnt. Eerlijk gezegd zou ik, als ik hem was, ook geen zin hebben om met mijn vriendinnetje bij haar ouders te zitten. Logisch toch, dat hij met haar naar boven wil?

En misschien heeft uw dochter na een half uur wel weer zin om beneden te zitten, dus gaat hij maar weg.

En dat geld wat hij leent geeft hij misschien wel weer terug, dat weet u niet.

Dominant en groot geschapen

Tot slot uw opmerking "dat negers erg dominant zijn in bed [...] en dat ze nogal groot geschapen zijn". Kennelijk maakt u zich ergens zorgen over. Die zorgen zijn echter gebaseerd op een racistisch vooroordeel, waardoor u het vriendje van uw dochter geen enkele kans geeft om gewoon haar vriendje te zijn.

U zou er denk ik beter aan doen als u de moeite neemt deze jongen te leren kennen en te ontdekken waarom uw dochter hem aardig vindt. Nodig hem eens uit om mee te eten, zodat u een reëel oordeel over hem kunt vormen, zonder al die dingen die u er zelf bijbedenkt.