16 december 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter droomt van blote mannen. Wat moet ik daarmee? (6 jr)

Mijn dochter van 6 komt de laatste tijd af en toe naar beneden, en dan zegt ze: "Mama, ik heb heel vies gedroomd". Ze trekt daar een heel vies gezicht bij. Ik vraag haar dan wat ze heeft gedroomd, en dan zegt ze dat ze over een blote man heeft gedroomd en dat ze zijn blote billen zag.

Ik probeer heel rustig te doen, en niet beladen, maar ik vraag me toch af of dit normaal is. Moet ik dóórvragen om te weten hoe dit kan?! Of roept dat misschien weer onnodige vragen bij haar op?

Ze kijkt alleen naar kinderprogramma's en er staan nooit programma's op waar bloot in te zien is. Dus daar kan ze het niet van hebben.

Antwoord

Waar die dromen precies vandaan komen, kan ik van hieruit ook niet verklaren. Sterker nog: eigenlijk is het nooit verstandig om dromen van kinderen te gaan verklaren, omdat dat soort verklaringen meestal meer zegt over degene die de verklaring geeft dan over de droom zelf.

Maar stel nu dat je tóch zou proberen om er iets over te zeggen. Zo'n blote man komt immers niet uit de lucht vallen; die zal ze vast wel ergens gezien hebben. In eerste instantie zou ik dan denken dat ze waarschijnlijk een blote man heeft gezien op de televisie. (Waarom zou het trouwens niet haar eigen vader kunnen zijn? Komen jullie elkaar nooit tegen in de badkamer?).

U vertelde dat dergelijke tv-programma's bij u nooit aanstaan. Maar je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat ze iets heeft gezien bij een vriendje of vriendinnetje. Dat hoeft echt niet meteen een porno-programma geweest te zijn; ook in gewone soaps of muziek-clips komen wel eens (half-)blote mannen in beeld.

Voorzichtig informeren

U zou er toch eens voorzichtig naar kunnen informeren; dat kan helemaal geen kwaad. Bovendien zou het goed zijn om ook eens te vragen wat ze nu eigenlijk zo vies vindt aan een blote man. Op zich hebben kinderen van deze leeftijd namelijk niet meteen een afkeer van naakte lichamen. Dus: wat is er voor haar zo 'vies'?

Een andere vraag zou kunnen zijn wat 'vies' voor haar betekent. Is ze misschien ergens bang voor? En zo ja, is ze dan bang voor het blote lichaam, of de billen, of de man zelf? Is het iemand met een gezicht? En op wie lijkt dat gezicht dan? Wat doet die man in haar droom?, etc.

Eventueel doorvragen

U heeft prima gereageerd door rustig te blijven. Maar als u er toch ongerust over blijft, dan is het zeker de moeite waard om door te vragen. Want kennelijk zit uw dochter ergens mee, en dan zul je er toch achter moeten zien te komen wat dat is.

Overigens kan het best zo zijn dat deze droom na enkele keren niet meer terugkomt. In dat geval hoeft u het ook niet meer op te rakelen.