Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 oktober 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter heeft jarenlang veel Lessini gedronken. Krijgt ze nu kanker?

Mijn dochter heeft van haar 3e tot haar 6e jaar dagelijks Lessini [een Roosvicee-variant, red.] gedronken, want dat was het enige wat ze lustte en door koemelkallergie kon drinken. Ik had Lessini gekozen omdat er 50% minder suiker in zit, niet wetende dat dit vervangen is door de zoetstoffen cyclamaat en saccharine.

Mijn dochter vond het heerlijk en dronk alleen maar dit.

Sinds vorig jaar is het gebruik van zoetstof omstreden. Ik ben dus bezorgd; mijn dochter heeft waarschijnlijk de dagelijkse ADI [Aanvaardbare Dagelijkse Inname - red.] overschreden omdat zij meer dan 2 glazen per dag dronk, erg licht van gewicht was en in het begin ook nog jonger was dan 4 jaar.

Op Internet lees je enge dingen over onvruchtbaarheid, blaaskanker, aantasting van DNA en allergische reacties. Ook de kankerbestrijding wijst mensen erop.

Ik heb me dit echter toen nooit gerealiseerd maar nu achteraf vind ik mezelf heel dom. En nu ben ik bezorgd over de effecten voor mijn dochter. Kan het zijn dat zij gezondheidsproblemen zal ondervinden of is mijn bezorgdheid hierover te groot?

Antwoord

Ik begrijp uw bezorgdheid en misschien heeft u ook een schuldgevoel (u zei dat u zichzelf "heel dom" vond).

Om met dat laatste te beginnen: u bent niet dom en uw schuldgevoel is niet terecht. Want op het moment dat u uw kind – met de beste bedoelingen – Lessini gaf, waren er nog geen signalen dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. U kon het gewoon nog niet weten.

Verder is het goed om u te realiseren dat bijna iedereen in West-Europa zoetstoffen binnenkrijgt (of heeft gekregen), wetend of onwetend. Zelfs al zou er een verhoogd risico bestaan, dan betekent dat nog niet dat alle bewoners van Nederland, en de landen daar omheen, opeens de meest verschrikkelijke ziektes zouden krijgen.

Ook is het belangrijk om te weten dat er grote en goed opgezette studies met zeer grote patiënten-aantallen nodig zijn om een wetenschappelijk verantwoorde uitspraak te kunnen doen over de eventuele risico's op blaaskanker, onvruchtbaarheid, en al die andere enge dingen die u noemde. Dergelijke onderzoeken hebben plaatsgevonden, maar het verhoogde risico is beslist niet aangetoond!

En tenslotte, voor zover ik u nog niet voldoende gerust gesteld heb: in de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) die u noemde, is een ruime veiligheidsmarge ingebouwd. Bij dierproeven blijkt overschrijding met een factor 100 zelfs nog aanvaardbaar. Daar moet je heel wat glaasjes Lessini voor drinken!

Lees ook: