Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

17 november 2004 door Lissy de Ridder

Mijn dochter herkent geen kleuren - is ze kleurenblind? (3 jr)

Vanaf welke leeftijd kun je constateren dat een kind kleurenblind is? Onze dochter van (net) 3 jaar kent geen enkele kleur en benoemt alle kleuren verkeerd. We hebben verschillende kleurenboeken met haar gelezen en oefenen in het dagelijks leven regelmatig alle kleuren met haar.

Antwoord

Wees gerust: op de leeftijd van 3 jaar is het normaal als een kind de kleuren nog niet benoemt. Er zijn wel kinderen die het kunnen, maar het hoeft niet. Er is namelijk een vrij grote spreiding van de leeftijd waarop een kind kleuren kan herkennen en goed kan benoemen.

Het is ook niet vreemd dat het lezen van kleurenboeken en het oefenen met kleuren niets uithaalt bij u. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het oefenen van kleuren er niet voor zorgt dat een kind eerder de kleuren kent. Blijkbaar moet een kind eraan toe zijn, en een bepaalde basisontwikkeling hebben.

Kortom: in uw geval is het dus veel te vroeg om aan kleurenblindheid te denken.

Overigens wordt bij de meest voorkomende vorm van kleurenblind geen verschil tussen rood en groen gezien, en deze vorm komt vrijwel uitsluitend voor bij mannen. Ook dat maakt de kans dat uw dochter kleurenblind zou kunnen zijn, nog eens een stuk kleiner.

Op de leeftijd dat kinderen naar de basisschool gaan (met 4 jaar dus), kan er gescreend worden op kleurblindheid. Dat gebeurt met kleurenplaten. Als er sprake is van kleurenblindheid, zijn bepaalde figuren niet zichtbaar. Deze leeftijd hangt samen met het moment dat kinderen kunnen benoemen wat ze zien.