Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 mei 2009 door Frea Kruisinga

Mijn dochter is erg mager, reden voor bezorgdheid? (2 jr)

Mijn dochter van bijna 2 jaar is 86 cm lang en weegt 9.8 kg. Ze ziet er erg mager uit. Ze eet niet veel en slaat ook vaak maaltijden over. Wat ze vandaag lekker vindt, eet ze morgen niet meer. We pushen haar bijna nooit om wat te eten, om nog meer weigering te voorkomen.

Soms heeft ze dagen dat ze 'veel' eet, waardoor ze weer groeit. Maar deze periodes duren maar kort en daarna volgt weer een periode met weinig eten en afvallen.

Drinken doet ze prima, al krijgt ze niet te veel drinken voor de maaltijd, om te voorkomen dat ze al vol zit voor ze gaat eten.

In december zijn we voor het laatst bij het CB geweest en toen woog ze 9.9 kg. Ze pikt ook alles op qua verkoudheden en deze duren meestal ook lang (3 à 4 weken).

Heb ik reden tot bezorgdheid, of gaat dit vanzelf weer goed komen?

Antwoord

Uw dochter heeft duidelijk een te laag gewicht voor haar lengte. Daarbij lijkt het of ze de laatste tijd ook niet aankomt (of zelfs is afgevallen, de afgelopen 6 maanden sinds december). Dat is absoluut een reden om goed te laten uitzoeken wat er aan de hand is.

Een mogelijke oorzaak kan zijn: niet goed eten. Dat op zich kan weer verschillende oorzaken hebben, zoals wisselend gedrag, of vaak ziek zijn (met weinig eetlust als gevolg).

Behalve dat er misschien te weinig calorieën in komen, kan het ook zijn dat er te veel calorieën uit gaan. Nauwkeuriger gezegd: dat er een verhoogd verbruik van calorieën is. Bijvoorbeeld door een chronische ziekte. Of dat er calorieën verloren gaan door diarree, met daarbij onvoldoende opname van voedingsstoffen.

Uw dochter is in ieder geval vaak ziek. Er moet dan gekeken worden of dat een oorzaak of een gevolg is (van haar gewichtsprobleem). Verder kan eventueel met behulp van een diëtist worden gekeken op welke manier er toch voor gezorgd kan worden dat uw dochter voldoende calorieën binnen krijgt.

Kortom: bespreek het probleem met de huisarts.

Lees ook: