30 januari 2004 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter is vroegrijp. Welke gevolgen heeft dat? (12 jr)

Mijn dochter van nét 12 is vroegrijp. Kunt u mij uitleggen wat dat betekent? Dan begrijp ik haar beter, en kan ik er beter met haar over praten. En welke gevolgen kan vroegrijp-zijn hebben?

Antwoord

Het is mij eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk wat u bedoelt met "vroegrijp". Ikzelf versta er vooral onder: een vroege lichamelijke ontwikkeling. Maar aangezien daar bij een kind van 12 geen sprake van kan zijn, denk ik dat u de geestelijke ontwikkeling bedoelt. Over beide aspecten van de ontwikkeling zal ik iets zeggen.

Lichamelijke veranderingen

Bij de meeste meisjes starten de eerste lichamelijke veranderingen (die de puberteit aankondigen) op 10-jarige leeftijd. Het begint met borst-ontwikkeling, gevolgd door de ontwikkeling van oksel- en schaamhaar. Pas daarna – rond het 12e jaar – begint ook de groeispurt.

Na de groeispurt, tussen 13 en 14 jaar, komt de eerste menstruatie. Als een meisje eenmaal voor het eerst ongesteld is geweest, is haar groeispurt over. Ze groeit nog wel verder, maar niet meer in het tempo van daarvoor.

We spreken van een vervroegde lichamelijke ontwikkeling als een meisje al vóór haar 8e de eerste puberteitsverschijnselen krijgt. Als dat het geval is, is het goed om daarmee naar een arts te gaan.

Gevoelens en gedrag

De veranderingen worden gestuurd door de geslachtshormonen. Die hormonen hebben ook invloed op de gevoelens en het gedrag van een kind. Vandaar dat je bij pubers vaak gedrag ziet dat anders is dan je van je kind gewend was. Als een meisje van 12 puberaal gedrag vertoont, dan is dat niet te vroeg, maar zeer bij haar leeftijd horend.

Zoals gezegd weet ik niet precies wat u met vroegrijp bedoelt, maar als het voor u betekent dat zij zich ook al seksueel gaat ontwikkelen, dan is dat normaal. Kijken naar jongens, en daar seksuele gevoelens bij ervaren, hoort allemaal bij haar leeftijd.

Seksueel gedrag

Ook kan er op deze leeftijd al bepaald seksueel gedrag plaatsvinden, zoals tongzoenen en strelen. Zelfs gestreel onder de kleren kan dan al voorkomen.

Vrij uitzonderlijk voor een 12-jarige is het als ze ook al geslachtsgemeenschap heeft. In dat geval is het nodig dat u met haar praat waarom ze dat doet en of het wel helemaal vrijwillig gebeurt.

Zolang ze zich op haar leeftijd alleen nog maar bezighoudt met zoenen en kijken naar jongens, is er niets vroegrijps aan de hand en kunt u volstaan daar begripvol mee om te gaan en haar daar tot op zekere hoogte vrij in te laten.