Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

23 september 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter kleedt zich uit voor de webcam. Wat kan ik daaraan doen? (13 jr)

Mijn dochter van 13 heeft zich uitgekleed voor de webcam. Het is al de tweede keer. Ik heb gezegd dat dit heel gevaarlijk kan zijn, maar ze blijft het doen.

Ze heeft nu geen webcam meer en voorlopig geen internet. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen.

Antwoord

Dat de webcam de laatste tijd steeds meer gebruikt wordt door jongeren om elkaar seksueel te ontdekken, is iets wat bij veel ouders nog onbekend is. En onbekend maakt onbemind. Bovendien kan het voor ouders van pubers sowieso moeilijk zijn om zich te realiseren dat hun kinderen seksueel actief worden.

Maar wat moet je nou met dat naakt-cammen? Ook in dit geval blijft mijn motto (dat gesteund wordt door het recente bevolkingsonderzoek 'Seks onder je 25e') dat betrokkenheid, begrip en veel erover praten het belangrijkst is.

Gegeven van deze tijd

De huidige techniek staat jongeren veel meer toe dan vroeger het geval was. Vroeger gingen ze op ontdekkingsreis naar het lichaam van de andere sekse als ze elkaar eenmaal hadden ontmoet, en uitgekleed naast elkaar lagen, maar tegenwoordig hoeven ze daar niet meer op te wachten. Je zet de webcam aan terwijl je met elkaar aan het MSN'en bent, zodat je elkaar kunt zien, of je stuurt een digitale foto of een filmpje van jezelf.

Deze toepassing van de computer is een gegeven van deze tijd. Al doen natuurlijk niet álle jongeren het op deze manier. Het merendeel ziet elkaar nog steeds pas voor het eerst naakt als ze voor het eerst seks met elkaar hebben.

Ook nadelen

Behalve voordelen heeft de nieuwe techniek echter ook nadelen. Want een meisje dat zich naakt op internet presenteert, beseft misschien niet dat mogelijk miljoenen anderen haar ook zo kunnen zien. Met alle gevolgen van dien. (Even voor de duidelijkheid: MSN'en doe je alleen met mensen die je zelf hebt uitgekozen, maar wat zij met het materiaal doen dat ze binnenkrijgen, daar heb je natuurlijk geen enkele vat op. Ze kunnen het weer doormailen of op een website zetten.)

Daarnaast is uw dochter nog behoorlijk jong. Als zij nu al bezig is hiermee, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, loopt zij wel degelijk het risico dat anderen misbruik van haar maken. Ik kan mij daarom voorstellen dat u er niet blij mee bent.

Maatregelen

U heeft al een paar maatregelen genomen: geen webcam meer en voorlopig geen internet. Op zich zijn dat geen verkeerde maatregelen. Maar als u uw dochter niet uitlegt waaróm u die maatregelen genomen heeft, dan werkt het niet.

U zult echt met haar moeten praten over het gevaar dat ze loopt als ze op haar jonge leeftijd zich al – letterlijk – zo bloot geeft.

Praat dus met haar over de vraag waarom ze iets dergelijks wilde doen. Wat wilde ze ermee bereiken? Mist ze aandacht van anderen, in het bijzonder misschien de aandacht van haar moeder? Misschien vindt ze het leuk om samen met u moeder/dochter-dingen te doen.

Luisteren en extra aandacht geven

Kortom, ga eens na waar uw dochter zoal mee bezig is, en geef haar wat extra aandacht.

Voor nog meer adviezen hoe u met haar internet-gedrag kunt omgaan, raad ik het onlangs uitgekomen boek Verliefd op internet aan, van Justine Pardoen en Remco Pijpers.