Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

23 september 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter plast alsmaar in haar broek en poept moeilijk. Wat moeten we doen? (7 jr)

Mijn dochter van 7 jaar plast soms wel drie keer op een dag in haar broek. Van haar 4e tot haar 6e heeft ze een keer of vier een blaasontsteking gehad. Sindsdien kan ze haar plas moeilijk ophouden, en het wordt alsmaar erger. Ik denk dat het met haar stoelgang te maken heeft; deze is moeizaam.

We gaan eerst maar eens een osteopaat proberen. Of is het gevaarlijk om nog een paar weken te wachten? Ze heeft een paar jaar geleden wel een echo gehad en deze was goed.

Antwoord

Als uw kind nu klachten heeft, adviseer ik u toch om eerst naar de huisarts te gaan. Die kan de urine nakijken, om een urineweg-infectie uit te sluiten. Dat is belangrijk, want als je een urineweg-infectie niet op tijd behandelt, kan de bacterie ook de 'hogere' urinewegen (en zelfs de nieren) infecteren. En dan ben je nog veel verder van huis.

Mooi overigens dat de echo die in het verleden gemaakt is, goed was! Dat betekent immers dat er (waarschijnlijk) geen aangeboren afwijkingen van de urinewegen zijn, wat ook nog het geval had kunnen zijn.

U geeft ook aan dat haar stoelgang moeizaam gaat, en dat u denkt dat er een verband is met de plasproblemen. Deze twee klachten gaan inderdaad vaak samen. Ze kunnen ontstaan door het onvoldoende kunnen ontspannen van de bekkenbodem-spieren. Om goed te kunnen poepen en goed te kunnen plassen, is het van essentieel belang dat je je bekkenbodemspieren goed kunt ontspannen. Bij uw dochter lijkt dit onvoldoende het geval.

Als u er toch bent, kan uw huisarts meteen beoordelen of uw dochter last heeft van obstipatie (verstopping). Hij of zij kan u ook verder nog tips geven, of u doorverwijzen als dat nodig mocht zijn. Ik wens u succes!