Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 maart 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter sport veel maar wordt toch dik. Hoe pak ik dat aan? (7 jr)

Mijn dochter van 7 jaar sport drie keer in de week en wordt toch dik. Ik maak mij daar zorgen om en ik weet niet goed hoe ik dit probleem moet aanpakken.

Antwoord

Omdat u geen gewicht en geen lengte aangaf, kan ik helaas niet inschatten of uw dochter ├ęcht te zwaar is (en zo ja, hoeveel), of dat het eigenlijk wel meevalt. Ik moet mij dus beperken tot een aantal algemene aandachtspunten.

Bij overgewicht is er echt heel zelden sprake van een medische oorzaak. In verreweg de meeste gevallen gaat het om te veel calorie├źn in verhouding tot te weinig beweging. Als een kind er verder 'normaal' uitziet, wordt er dus bijna nooit aanvullend onderzoek gedaan.

Desondanks willen ouders toch vaak dat er grondig door een arts naar hun kind wordt gekeken. En als dat niet gebeurt, dan vinden ze dat meestal lastig om te accepteren. Ik begrijp dat dat moeilijk te verkroppen is, maar het is niet anders. Afgezien van een paar zeldzame uitzonderingen valt er kindergeneeskundig weinig te doen aan obesitas (overgewicht).

Soms kan er sprake zijn van aanleg of erfelijkheid. Dat valt niet te ontkennen. De een wordt nu eenmaal sneller zwaar dan de ander. Maar ook dan zijn eetgewoontes en bewegingspatronen meestal de oorzaak van het probleem (op enkele zeldzame uitzonderingen na).

Voor iedereen geldt: elk pondje gaat door het mondje! Probeer er dus voor te zorgen dat uw dochter gewoon drie maaltijden per dag eet, en geen (of in ieder geval weinig) tussendoortjes. Sla het ontbijt niet over, en zorg bij het avondeten voor een gevarieerde en gezonde voeding.

Verder weet ik niet of uw dochter veel frisdranken gebruikt, maar als dat zo is, dan hebben light-producten de voorkeur. Een stukje fruit is natuurlijk ook heel gezond. Mooi trouwens, dat ze drie keer per week sport!