23 maart 2006 door Merit Tabbers

Mijn dochter spuugt slijm met voeding en stikt dan bijna. Wat is daaraan te doen? (8 wkn)

Mijn dochter van 8 weken oud is tot drie maal toe bijna gestikt. Bij het omdoen van een nieuwe luier (op de commode, om de 3 uur) ligt ze eerst nog vrolijk rond te kijken, dan maakt ze hevige slikgeluiden en daarna spuugt ze slijm met voeding.

Wat eruit komt, is taai. Daardoor raken haar neus en keel verstopt, met als gevolg dat ze dreigt te stikken. We moeten dan haar mond leegmaken door met een vinger het slijm te verwijderen.

De huisarts vindt het allemaal niet zo erg omdat ze niet blauw wordt. Verder is ze wel gezond. Het is een vrolijk en tevreden kind. Op dit moment krijgt ze aan voeding 570 cc per dag. Daarvan is 200 cc moedermelk (afgekolfd) en de rest Nutrilon 1 Standaard.

Heeft u dit eerder meegemaakt en is er iets aan te doen? Want zowel voor mij als voor mijn dochter is het geen leuke ervaring.

Antwoord

Waarschijnlijk heeft uw kind last van reflux, waarbij maaginhoud terugvloeit in de slokdarm en in uw geval dus ook verder 'naar buiten'. Dit is in principe een normaal verschijnsel, alleen heeft het ene kind er meer last van dan de ander. Sommige kinderen hebben zelfs medicijnen nodig. Maar als het niet echt nodig is, moet je natuurlijk geen medicijnen gebruiken.

Uw kindje heeft – denk ik – een milde vorm, maar dat is natuurlijk ook hinderlijk. Probeert u daarom eerst eens om de voeding in te dikken, bijvoorbeeld met Nutriton. Als dit niet helpt, adviseer ik u opnieuw naar de huisarts te gaan. Succes ermee!

Lees ook: