Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

11 april 2003 door Nanny Gortzak

Mijn dochter valt in slaap bij het voeden. Heb ik te weinig voeding? (2 wkn)

Mijn dochter Nicole is nu 2 weken en 5 dagen. Tijdens het voeden valt ze na 5 minuten in slaap en is ze in eerste instantie niet meer wakker te krijgen. Als ik haar neerleg, wordt ze na enige tijd wel weer wakker en begint ze te huilen en te zoeken. Ze heeft dan duidelijk nog niet genoeg.

Wanneer ik haar dan weer aanleg, valt ze opnieuw in slaap. Zo ging dat door en ze kwam niet voldoende aan.

Op advies ben ik erbij gaan kolven. Tegelijkertijd als Nicole drinkt, kolf ik af. De opbrengst is wisselend en varieert van 20 tot 70 cc.

Nadat ik Nicole aan beide borsten heb laten drinken, geef ik haar de afgekolfde melk met een fles na. Met een spuit lukte dit echt niet. Nog heeft Nicole vaak niet genoeg en blijft ze zoeken en huilen.

Is het mogelijk dat ik te weinig voeding heb? Hoe kan ik dit oplossen? Door het regelmatig kolven heb ik niet het idee dat het toeneemt. Kan ik de rest aanvullen met flessenvoeding?

Antwoord

Ik zal beginnen met de laatste vraag: of u wel voldoende voeding heeft en of u die eventueel moet aanvullen met kunstmatige zuigelingenvoeding. Daarna zal ik ingaan op het in slaap vallen.

Goed aanleggen

In principe hoeft bijvoeden met poedermelk niet nodig te zijn. Als een baby op tijd geboren is en gezond is, is hij heel goed in staat om zelf aan te geven hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Als de moeder hier gehoor aan geeft, zal een baby zelf de juiste hoeveelheid melk drinken. Voorwaarde hiervoor is echter wel dat de baby goed is aangelegd.

U schrijft dat uw dochter 5 minuten drinkt, dan in eerste instantie slaapt, maar na het wegleggen toch weer wakker wordt. In combinatie met het feit dat ze niet goed aankomt, denk ik dat uw dochter niet helemaal optimaal de borst leegdrinkt.

Om deze situatie te verbeteren, kunt u inderdaad na het voeden aan de borst uw borsten verder kolven. Let echter wel goed op hoe u die afgekolfde melk aanbiedt.

Borst en fles

U geeft nu de fles na, maar bij een baby met een aanleg-probleem kan het verwarrend zijn om de drinktechniek aan de borst en van de fles te moeten afwisselen.

Daarom kunt u het beste werken met een fles waarbij de baby de mond goed wijd open moet doen. Dat is: een fles met een brede basis. Laat uw dochter een flinke hap nemen van deze fles.

Zorg ervoor dat de melk niet moeiteloos de mond in loopt, maar neem een speen met een zo klein mogelijk gaatje. Houd de fles zo vlak mogelijk, zodat de zwaartekracht zo min mogelijk meewerkt. De baby moet de melk zelf kunnen aanzuigen, zoals dat ook gebeurt bij de borst.

Hoe voorkom je dat ze in slaap valt?

Het probleem dat u schetst, is dat uw dochter alsmaar in slaap valt bij het voeden. Hoe los je dat op?

Om te beginnen kunt u uw dochter actief wakker proberen te houden. Zodra ze dreigt weg te zakken, laat u haar boeren, gaat u de luier wisselen, of neemt u haar van de borst om haar de andere borst aan te bieden.

En even terzijde: dat wegzakken kun je aan zien komen als de baby niet meer effectief zuigt en slikt met een regelmatig patroon. Als u dat merkt, is het tijd om in te grijpen.

Borstcompressie

Zodra het zuig-slik patroon wat afneemt, kunt u tijdens het drinken borstcompressie toepassen. Dat gaat als volgt:

  • omvat met uw hand de borst waar de baby uit drinkt (vingers onder, duim boven) en zorg dat de hand dicht tegen de borstkas aanligt;
  • breng duim en vingers naar elkaar toe, zodat u druk op de borst uitoefent;
  • handhaaf de druk op de borst als de baby weer drinkt, en blijf druk uitoefenen;
  • laat de hand los als de baby stopt met drinken.

Sommige baby's zullen na het loslaten van de hand weer beginnen met drinken. Zo niet, dan oefent u na ongeveer 10 seconden opnieuw druk uit op de borst. U kunt daarbij uw hand telkens een beetje rond de borst verschuiven. U doet dit tot uw dochter in slaap dreigt te vallen of gaat protesteren: dan is het tijd om van borst te wisselen.

Effectiever leren drinken

Op deze manier kunt u meerdere keren van borst wisselen. Het is een beetje uitproberen om erachter te komen op wat voor manier uw dochter het beste reageert op deze techniek.

In ieder geval leert u haar zo om effectiever te drinken en na verloop van tijd zult u geen borstcompressie meer hoeven te gebruiken.

Nakolven

Als extra stimulatie kunt u meteen na het voeden de borsten nog nakolven. Om tijd te besparen en voor een optimale stimulatie kunt u hier het beste een dubbelzijdige electrische kolf voor gebruiken. Zo'n kolfapparaat kunt u huren bij de thuiszorg, bij lactatiekundigen en bij steunpunten van kolf-leveranciers.

Als uw dochter beter gaat drinken uit de borst, dan zult u dit niet meteen aan het kolven merken, maar eerder aan de groei van uw dochter.

Mocht een en ander toch niet het gewenste resultaat opleveren, dan is het zinvol een afspraak te maken met een lactatiekundige om na te gaan of uw dochter de borst wel goed in de mond neemt.