Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 maart 2008 door Justine Pardoen

Mijn dochter van 15 wordt seksueel benaderd via MSN door een sportvriend van 25. Wat nu?

Via MSN merk ik dat een sportvriend (25 jaar) van onze dochter (15 jaar) telkens seksuele toenadering zoekt. Zoals:

- "Ik wil je..."

- "Samen kunnen wij ook wel kinderen maken..."

- "We houden er alletwee wel van...

- "Ik hou van je..."

Ze negeert dit met "Ja, ja" of "Ha, ha".

Na dit gelezen te hebben weet ik niet of ik haar naar een dokter moet sturen voor een pil.

Antwoord

Of u uw dochter al dan niet naar een dokter moet sturen voor "de pil", kunnen wij niet voor u bepalen. Dat is uw eigen keuze. Het enige wat wij daarover kunnen zeggen, is dat het goed is als ouders met hun kinderen praten over seksualiteit (omdat dat aantoonbaar minder ontsporingen geeft), en dat je opgroeiende jongeren altijd op het hart moet drukken dat ze veilig moeten vrijen. Dat is: met pil én condoom.

De vraag is echter wat je nou moet denken van dit soort MSN-gesprekken. En hoe je om kunt gaan met dat grote leeftijdsverschil.

Seksuele benadering via MSN

U zei dat u "merkt" dat uw dochter via MSN seksueel benaderd wordt (door iemand die 10 jaar ouder is), maar u vertelde helaas niet hoe u dat gemerkt heeft. Heeft ze haar scherm open laten staan zodat u het toevallig zag? Of bent u zelf gaan kijken in haar gespreksgeschiedenis? Ik denk dat dat wel uitmaakt.

Als ze haar scherm gewoon open heeft laten staan, is er waarschijnlijk niets bijzonders aan de hand. Dan stelt het voor haar weinig voor en beschouwt ze het gewoon als een spel (dat ook door anderen gezien mag worden, en daardoor weinig om het lijf heeft).

Als u daarentegen zelf bent gaan spieken, is er wel een probleem. Of eigenlijk een dubbel probleem. Ten eerste weet u dan niet precies hoe uw dochter die toespelingen opvat en wat ze voor haar betekenen. Ten tweede kunt u er dan nauwelijks met haar over praten (wat wel zou moeten) omdat u dan zou verraden dat u haar bespied heeft. Bij jongeren van 15 jaar kun je dat echt niet meer maken.

Erover praten

Makkelijk of niet, er zal toch gepraat moeten worden. U moet erachter zien te komen wat er nu precies aan de hand is:

  • Is ze verliefd of niet?
  • Voelt ze zich gevleid?
  • Neemt ze het serieus of niet?
  • Hoe belangrijk is het voor haar?
  • etc.

Het moet natuurlijk geen kruisverhoor worden, want dan zal uw dochter ongetwijfeld dichtslaan of zich terugtrekken. Probeer er dus een normaal gesprek van te maken.

Mocht het gesprek alsnog ontsporen, ga dan geen druk uitoefenen om het naadje van de kous te horen, maar schakel terug naar de praktische adviezen:

  • doe niets wat je zelf niet wilt;
  • zorg dat er iemand anders bij is als je elkaar voor het eerst ontmoet;
  • vrij altijd veilig.

Gewoon een spel

Houd er in ieder geval rekening mee dat al dat MSN-gedoe gewoon een spel kan zijn. Hij daagt haar uit, omdat dat spannend is. Zij wijst hem niet helemaal af, maar gaat er ook niet op in.

Voor beiden kan dit een prettig spel zijn voor zolang het duurt. Dan is het te hopen dat het op een aangename manier afloopt, of er nu wel of geen seks van komt. Ook dat kunt u haar vertellen.

Praten via een omweg

Ik denk dat het hoe dan ook het beste is als u hierover gaat praten met uw dochter. Maar als u haar MSN-berichtengeschiedenis stiekem heeft bekeken, is dat natuurlijk wel lastig.

In dat geval kunt u overwegen om een omweg te nemen, door het gedrag van ánderen ter discussie te stellen. Bijvoorbeeld: "Wat vind jij daar nou van, als mensen via MSN seksuele toespelingen maken. Moet je dat serieus nemen of niet?" Enzovoorts.

Leeftijdsverschil

Tenslotte: het grote leeftijdsverschil. Een dochter van 15 met een jong-volwassene van 25 is natuurlijk niet wat je graag ziet, als ouders. In dit geval, waarbij het alleen nog maar om MSN-contact gaat, is er nog niet echt sprake van een probleem. Maar stel dat het toch nog wat gaat worden tussen die twee, wat dan?

Dit onderwerp is een tijdje geleden al uitvoerig behandeld. Zie: Onze dochter van 14 heeft een relatie met een getrouwde man. Hoe kunnen we dat stoppen?