4 november 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter van 9 wil sexen. Wat moet ik daar nu mee?

Mijn dochter van 9 heeft sinds kort een vriendje van 8 op school. Ze vertelt me alles, dus ook wat ze met haar vriendje doet. Ze zegt dat ze kust in de toiletten. Maar de jongen vraagt aan haar of ze wil sexen en mijn dochter vertelt me dat ze dat ook wil.

Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Ik zou het zelf liever niet hebben. Dat heb ik haar dat al verteld, maar dan zegt ze: "Ik ben geen klein kind meer."

Ze vertelt dat de jongen haar alles geleerd heeft. Wat moet ik daar nu mee? De leerkrachten houden alles gelukkig wel in de gaten, maar ik kan haar toch niet eeuwig tot haar 16e in het oog houden?

Antwoord

Kinderen van 8 en 9 jaar zijn doorgaans nog niet zó uitgebreid bezig met seks als u beschrijft over uw dochter en haar vriendje. Bovendien is het in de regel zo dat meisjes op die leeftijd ongeveer twee jaar voorlopen op jongens van dezelfde leeftijd. Dus: een jongen van 8 die al zoveel initiatief neemt, en dit soort voorstellen doet met betrekking tot seks, is zijn ontwikkeling ver vooruit en moet hierbij begeleid worden.

Het kan echter ook zijn dat deze kinderen met 'sexen' de redelijk onschuldige seksuele spelletjes bedoelen die ook op die leeftijd nog wel gebruikelijk kunnen zijn (hoewel ze vaker op een jongere leeftijd voorkomen). Maar ook dan zouden deze kinderen hierin opgevoed moeten worden.

Grenzen aangeven

Ik vind dus dat het hard nodig is om met beide kinderen – maar in ieder geval met uw dochter – uitgebreid te praten. Om te beginnen moet je er dan achter komen wat ze nu precies bedoelen met 'sexen'. Wat deden ze eerst? Wat doen ze nu? Wat zijn ze allemaal van plan? Wat kan wel en wat kan niet? Al dat soort vragen moeten in zo'n gesprek aan de orde komen.

Kinderen op deze leeftijd hebben begeleiding en grenzen nodig en die moet u als ouder geven. Hieronder zal ik aangeven om wat voor grenzen het gaat.

Wat kan wel en wat kan niet?

Zoenen op de toiletten is iets wat kinderen op deze leeftijd soms nog kunnen doen. In enkele gevallen kan het nog wat verder gaan, zoals het bekijken en aanraken van elkaars geslachtsdelen. Meestal blijft het daarbij.

Maar ook bij dit soort onschuldige spelletjes, die min of meer nog onder het hoofdstuk 'doktertje spelen' vallen, horen duidelijke grenzen, die kinderen horen te weten en waar ze zich aan moeten houden. De belangrijkste zijn:

  • nooit iets doen als de ander het niet wil;
  • nooit iets doen tegen je eigen wil;
  • elkaar niet pijn doen.

Ingrijpen

Als uw dochter en die jongen écht van plan zijn om nog verder te gaan (kondigen ze misschien aan dat ze orale en/of vaginale seks willen uitproberen?) dan is dat iets wat absoluut niet past bij hun leeftijd en hun ontwikkelingsfase. Het is dan noodzakelijk om in te grijpen.

Met 'ingrijpen' bedoel ik:

  • erover praten;
  • duidelijk maken wat wel en niet kan;
  • voorlichting geven (bijvoorbeeld met behulp van een voorlichtingsboekje dat past bij haar leeftijd);
  • en eventueel professionele hulp zoeken (u kunt dit overleggen met uw huisarts).