Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

28 november 2003 door Nanny Gortzak

Mijn dochter wordt 1 jaar. Moet ik nu stoppen of niet?

Binnenkort wordt ons dochtertje 1 jaar. Ze krijgt nog steeds borstvoeding, nu nog twee keer per dag. Ik weet niet goed of ik nu al wil stoppen. Het is lekker knus en het kost me weinig energie extra. Ze is niet allergisch en verder nooit ziek etc., dus ik denk dat ze het niet meer nodig heeft.

Zijn er feitelijke redenen om nu te stoppen, of om juist nog even door te gaan?

Antwoord

Uw vraagt of er redenen zijn om na 1 jaar te stoppen met de borstvoeding, of om juist door te gaan. Hieronder zal ik laten zien dat het in ieder geval veel voordelen heeft om nog even door te gaan. Maar de uiteindelijke keuze is natuurlijk aan u (en uw kind).

Efficiënt en veilig

De Wereld Gezondheids Organisatie, de WHO, stelt duidelijk dat borstvoeding de beste voeding is voor baby's tot 2 jaar of langer. Daarbij krijgt een baby tot 6 maanden uitsluitend moedermelk; vanaf 6 maanden kan gestart worden met de introductie van ander voedsel.

Deze aanbeveling geldt wereldwijd, van het moderne Westen waar over betrekkelijk veilig voedsel en drinkwater beschikt kan worden, tot in de tropen, waar de dagelijkse zorg voor drinkwater en brandhout een groot deel van de energie en tijd van vrouwen opslokt.

Borstvoeding is de efficiëntste en veiligste methode om je kind van het hoogwaardigste voedsel te voorzien dat er beschikbaar is.

Voordelen voor het kind

De voordelen van het geven van borstvoeding stoppen niet op een bepaald tijdstip:

  • moedermelk is en blijft hoogwaardig voedsel;
  • de antistoffen in de melk blijven aanwezig en de bescherming tegen ziektes blijft van kracht;
  • ook bij oudere baby's is er een duidelijke behoefte aan lichaams-contact met de moeder.

Wat dat laatste punt betreft: juist in een tijd dat het kind zijn wereld gaat ontdekken, is het fijn om steeds weer terug te keren naar een bekende, veilige plek. De moederborst kan prima dienst doen als die plek.

Voordelen voor de moeder

Daarnaast zijn er ook nog steeds voordelen voor de moeder. Onderzoek heeft uitgewezen dat langer voeden de kans op bepaalde vormen van kanker (borstkanker, baarmoederhalskanker en eierstokkanker) kleiner maakt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u deze vormen van kanker nooit kunt krijgen, maar wel dat de kans daarop kleiner is. Bij het volgen van een grote groep vrouwen bleek dat lang-voedende vrouwen minder van dit soort kankervormen ontwikkelden dan kort-voedende vrouwen.

Eten tussen de bedrijven door

Peuters zijn hard bezig de wereld te ontdekken. Daarbij vergeten ze wel eens te eten. Ten opzichte van hun eerste levensjaar groeien kinderen in hun tweede jaar ook veel minder. Dat is normaal, want als dit niet zou gebeuren, zouden we allemaal als reuzen eindigen. Hoewel kinderen minder snel groeien en minder eten in hun tweede jaar, moeten ze wel een gezond menu nuttigen. Borstvoeding kan daar zeker nog aan bijdragen.

Peuters die soms geen tijd willen besteden (of vermorsen, in hun ogen) om netjes een bekertje drinken en een boterhammetje te eten, willen vaak nog wél af en toe, tussen de bedrijven door, een paar slokken melk bij hun moeder drinken. Op deze manier halen peuters nog een aanzienlijk deel van hun energie en voedingsstoffen uit de moedermelk.

De beste voeding

Er zijn ale met al voldoende redenen om te stellen dat borstvoeding na het eerste jaar de beste voeding is voor een baby, naast ander voedsel dat aangeboden wordt.

De keuze om langer te voeden wordt uiteindelijk bepaald door moeder en kind. Zolang beiden plezier beleven aan het voeden, is er geen feitelijke reden om te stoppen.