Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

30 november 2007 door Frea Kruisinga

Mijn dochter ziet soms dubbel. Hoe komt dat? (7 jr)

Onze dochter van 7 jaar vertelde vandaag dat ze soms dubbel ziet. Als ze dan met haar hoofd schudt, gaat het weer over. Wat kan dat zijn? Ze heeft het ook op school. Niet alleen als ze aan het werk is, maar ook op het schoolplein met spelen.

Tussen de middag met eten zag ze wazig, zei ze. Ook nu ging dat gelijk weg door met haar hoofd te schudden. Ze had dit ook al eerder gehad.

Ik maak me zorgen, is dat terecht?

Antwoord

Vanaf een afstand, zonder nader onderzoek, is het helaas niet mogelijk om te zeggen wat er precies aan de hand is. Ik moet daarom volstaan met het aangeven van een aantal mogelijkheden.

Bij het kijken zorgen je oogspieren ervoor dat je ogen alle kanten op kunnen kijken. De oogspieren worden aangestuurd door zenuwen vanuit het hoofd, zodanig dat beide ogen altijd dezelfde kant op draaien. Daardoor zie je – als het goed is – één potlood, ook als het langzaam door je blikveld verschoven wordt van de ene kant naar de andere kant.

Bij echt dubbelzien (de medische term daarvoor is diplopie) kan er een probleem zijn in de aansturing van de oogspieren, zodat je niet één maar twee potloden ziet.

Er kunnen echter ook andere dingen aan de hand zijn. Bijvoorbeeld dat er een (zicht-)probleem is met één van beide ogen, waardoor een voorwerp door het ene oog anders wordt waargenomen dan door het andere. In dat geval lijkt het alsof er sprake is van dubbelzien.

Ook kan het zijn dat je dingen dubbel lijkt te zien met maar één oog. Dus ook als je het andere (goede) oog dicht doet of afdekt. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een probleem met de lens, het oogvocht of het netvlies.

Kortom: redenen genoeg om goed uit te laten zoeken wat er precies aan de hand is bij uw dochter, en wat daarvan de oorzaak is. U kunt dit bespreken met uw huisarts, die u zonodig zal doorverwijzen.