22 oktober 2004 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochters brachten het voorlichtingsboek meteen in praktijk. Wat nu? (8 en 11 jr)

Ik ben moeder van twee prachtige dochters van 11 en 8 jaar oud. Twee weken geleden heb ik ze het boek 'Sex en zo' gegeven, met de bedoeling een goede stap te zetten in de seksuele voorlichting.

Nu heb ik ze enkele dagen geleden samen betrapt in bed. Op zich was dat nog niet zo gek, want ze slapen bij elkaar op de kamer. Maar waar ik van schrok, was dat mijn oudste dochter likte aan de vagina van haar zusje. Daarna pakte mijn oudste dochter de hand van haar zusje en duwde die tegen haar eigen vagina. Vervolgens deed ze net alsof ze een orgasme had.

Ik ben hier ontzettend van geschrokken en weet eigenlijk ook niet wat ik ermee aan moet. Ik schaam me omdat ik ze dat boek gegeven heb en omdat ik alleen maar heb staan kijken en niets gedaan heb.

Wat kan ik volgens u het beste doen en vindt u dat ik verkeerd heb gehandeld?

Antwoord

Seks en zo

(voor wie groeit en verandert en alles wil weten)

door: R.H. Harris

ISBN: 9025727689

Uitg.: Gottmer/H.J.W. Becht

Het boek 'Seks en zo' (zie kader) is een veel gelezen en ook goed voorlichtingsboek voor kinderen vanaf een jaar of 11. Voor uw dochter van 8 zijn er betere en andere voorlichtingsboeken verkrijgbaar. Maar hoe dan ook: het is zeker niet zo dat er in dit soort boeken dingen staan die je kinderen aanzetten tot seksspelletjes.

Dat u uw kinderen een goed voorlichtingsboek geeft, is alleen maar te prijzen. Ik denk dat er iets anders aan de hand is.

Dat wat uw kinderen gedaan hebben (likken aan de vagina, en een orgasme nadoen) zijn dingen die niet uit het boek komen. Ik ken het boek goed en dit staat er echt niet in. Mogelijk hebben ze het gezien op tv of op internet, of misschien hebben ze het gehoord van vriendinnetjes. Kinderen zien en horen tegenwoordig zo veel over seksualiteit via allerlei kanalen waar wij als volwassenen geen zicht meer op hebben.

Opwindend gevoel

Wat wél mogelijk is, is dat het lezen van dit voorlichtingsboek bij uw dochters een opwindend gevoel heeft opgewekt. Het boek gaat tenslotte over seks. Die opwindende gevoelens kunnen aanleiding zijn geweest om met elkaar een seks-spelletje te doen. Dat u toevallig van dit spelletje getuige bent geweest, kan iedereen gebeuren. U hoeft zich daar niet voor te schamen (net zo min als u zich hoeft te schamen dat u het boek aan uw dochters heeft gegeven).

Op zich is het ook niet erg dat u niet direct hebt gereageerd. Dat kan best nog achteraf.

Vertel hen uw bedoelingen

Het is goed om er alsnog eens met uw dochters over te praten. Vertel hen dan dat u dit boek hebt gegeven omdat u vindt dat ze meer zouden moeten weten over het onderwerp seksualiteit. Maar dat u ook vindt dat het boek niet bedoeld is om met elkaar allerlei technieken uit te proberen.

Waarom is het – in dit geval – niet goed om hen met z'n tweeën dingen uit te laten proberen? Een kind van 11 is al begonnen met de eerste stap op weg naar de puberteit en heeft inmiddels andere gevoelens over seksualiteit dan een kind van 8. Uw jongste dochter kan zich misschien niet goed weren tegen de overmacht van haar oudere zusje en dan is er snel spreke van dwang bij dit soort spelletjes.

Niet in details treden

U kunt gerust vertellen dat u per ongeluk iets heeft gemerkt van een spelletje tussen uw dochters, waarbij u niet in details hoeft te treden en ook niet hoeft te vertellen dat u alles heeft gezien.

Vertel ze dat het de bedoeling is van het boek om er wijzer van te worden en om er met u over te kunnen praten.

Maak ook duidelijk dat u bang bent dat er bij dit soort spelletjes sprake kan zijn van dwang, waardoor het niet meer leuk is.

Eventueel zou een dergelijk gesprek met alleen de oudste ook nog aan te raden zijn.

Gebeurd is gebeurd

Zorg wel dat u aan datgene wat er nu is gebeurd verder niet veel woorden vuil maakt. Gebeurd is gebeurd en als het met beider instemming is gebeurd, hoeft het verder geen nadelige gevolgen meer te hebben.