10 juni 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochtertje is gelikt door een ouder meisje en doet het nu zelf. Wat moeten we doen? (6 jr)

Mijn dochtertje van 6 is een half jaar geleden misbruikt door een kind van bijna 13. Het gebeurde bij "doktertje spelen" mijn dochter werd in "slaap gemaakt" en dat meisje voerde handelingen uit waaronder likken aan de geslachtsdelen.

Ik heb toen veel met mijn dochtertje erover gepraat, en haar ook goed duidelijk gemaakt dat ze dit niet bij andere kinderen mocht doen. Zij beloofde dit ook, en zei "Nee mam, natuurlijk niet".

Gisteren is ze bij een meisje gaan spelen, en hebben ze weer doktertje gespeeld, waar ik op zich helemaal geen moeite mee heb. Maar nu heeft ze die dingen die het meisje van bijna 13 dertien bij haar deed, bij haar vriendinnetje gedaan!

Ze kwam me wel eerlijk vertellen dat ze hetzelfde had gespeeld als wat haar toen overkomen was. Ze beloofde opnieuw om het niet meer te doen, maar dat zei ze eerder dus ook al. Wat dat betreft vertrouw ik haar dus niet meer.

Ik durf haar nu ook niet meer bij andere kinderen te laten spelen, uit angst dat het zich daar weer herhaalt. Maar dat kan ik niet blijven tegenhouden, ik wil haar ook niet opsluiten.

Wat moet ik doen om haar duidelijk te maken dat ze dit niet moet doen? En waarom zou ze dit eigenlijk gedaan kunnen hebben? Moet ik hulp zoeken voor mijn dochtertje?

Antwoord

Wat er met uw dochtertje een half jaar geleden is gebeurd, heeft bij haar enige indruk gemaakt. Zeker omdat het andere kind veel ouder was, en dus overwicht op de situatie had. Gelukkig kunt u er goed met haar over praten.

Waarom zij ondanks uw aandringen dat ze zoiets nooit bij een ander mocht doen, dan toch dezelfde dingen bij een ander kind doet, is onduidelijk. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn.

Niet verontrustend

Toch is deze (tweede) situatie minder verontrustend dan u zou denken. Het ging nu immers om twee kinderen van dezelfde leeftijd. Dat betekent dat beide kinderen min of meer gelijkwaardig aan het spel hebben meegedaan.

Dat er dan toch dingen gebeuren die u liever niet had gewild, is begrijpelijk. Maar ze is het eerlijk komen vertellen en dat is al heel positief. U heeft nogmaals gezegd dat ze het beter niet kan doen. De kans is groot dat ze het nu werkelijk niet meer zal doen.

Praten met een psycholoog/seksuoloog

Mocht u desondanks merken dat het toch opnieuw gebeurt, dan zou u eens met haar kunnen praten met een psycholoog/seksuoloog. (In uw woonplaats hebben ze een heel goede polikliniek seksuologie in het ziekenhuis).

Het zou namelijk kunnen dat ze de gebeurtenis met het 13-jarig meisje niet goed kan verwerken. Of dat ze wil uitproberen hoe een ander kind reageert als haar zoiets overkomt.

Maar nogmaals, ik kan daar hier nu geen eenduidig antwoord op geven. Ook omdat ik niet precies weet wat er met uw dochtertje is gebeurd en hoe ze daarop heeft gereageerd.