Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

24 maart 2006 door Sanderijn van der Doef

Mijn ex dreigt de omgangsregeling stop te zetten vanwege seksuele spelletjes van onze zoon. Wat nu? (4 jr)

Mijn ex-vrouw belde onlangs op dat onze zoon (4 jaar) en zijn neefje (5 jaar) aan elkaars piemel hebben gezeten en elkaar gezoend hebben. Volgens haar was er sprake van tongzoenen. Ik heb hier nogal laconiek op gereageerd, omdat dit volgens mij normaal gedrag is op deze leeftijd.

Mijn ex werd echter hysterisch en dreigde direct met de kinderbescherming en heeft het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling) ingeseind. Daar vertelde men – volgens mijn ex – dat dit niet normaal is en dat het zijn seksuele ontwikkeling belemmert.

Graag jullie mening hierover, omdat mijn ex nu echt aan het doordraaien is en dreigt met stopzetting van de omgangsregeling.

Antwoord

Ik zal beginnen iets te vertellen over de seksuele ontwikkeling van kleuters in het algemeen. Daarna zal ik ingaan op dit specifieke geval.

Experimenteer-gedrag

Kinderen van 4 en 5 jaar zijn voor wat betreft hun seksuele ontwikkeling in een fase dat ze nieuwsgierig zijn naar het lichaam – inclusief de geslachtsdelen – van andere kinderen of soms ook van volwassenen. Daarbij ervaren ze een bepaalde sensatie in hun lichaam, wat we in wezen een seksueel gevoel kunnen noemen. Voor kinderen is dat in eerste instantie een prettig, spannend en positief gevoel.

Om dat gevoel vaker te ervaren, kunnen kinderen op deze leeftijd regelmatig bezig zijn met spelletjes die dat prettige, spannende gevoel opwekken. Dat betekent dus: het bekijken en aanraken van de geslachtsdelen van een ander kind. Soms kunnen ze daar ook andere dingen bij doen, zoals zoenen (wat ze overnemen van de buitenwereld).

Kortom: waar ze mee bezig zijn op deze leeftijd, is experimenteer-gedrag. Ze bevredigen hun nieuwsgierigheid en hun behoefte om dat bijzondere (seksuele) gevoel te ervaren.

Dit voorval

Tot zover het algemene deel van het verhaal. Daaruit volgt dat er op het eerste gezicht niets mis is met datgene wat uw zoontje en zijn neefje hebben gedaan. Maar ik hoor het verhaal natuurlijk maar van één kant.

Wat er in werkelijkheid gebeurd is, weet ik niet. Daarom kan ik ook niet beoordelen waarom het AMK denkt dat dit voorval zijn seksuele ontwikkeling belemmert.

Maar los van de vraag wat nu precies de achtergrond is van de reactie van het AMK, is uw ex-vrouw behoorlijk overstuur. Dat is toch iets om serieus te nemen. Mogelijk is het een idee om er samen nog eens over te praten met uw huisarts, waarbij het verhaal van beide kanten wordt belicht.

Blijf redelijk

Nogmaals: ik weet niet precies wat er is gebeurd. Maar waar u allebei wel rekening mee moet houden, is dat veel ophef over iets wat verder niet echt zorgwekkend is, meer schade kan berokkenen dan het gebeuren op zich.

Daarom hoop ik dat jullie er samen uit kunnen komen, en elkaar niet de stuipen op het lijf gaan jagen. Blijf redelijk, zowel naar elkaar áls naar de kinderen. Daarmee is hun belang het meest gediend.

Mochten er toch dingen gebeurd zijn tussen de twee jongens die daadwerkelijk een gezonde seksuele ontwikkeling in de weg staan, dan blijft het belangrijk dat u beiden daarbij handelt in het belang van de kinderen. In dat geval kan een verwijzing via de huisarts naar een psycholoog (waar u als ouders beiden bij betrokken wordt) een goede oplossing zijn.