Home » Vraagbaken » Mijn ex wil dat ons kind iedereen een kus geeft als afscheid

Mijn ex wil dat ons kind iedereen een kus geeft als afscheid

Door:

Naomi Dessaur

Wat als grootouders niet accepteren als een kind géén kus wil geven, het moet! Of verplicht handjes moet schudden en kussen op verjaardag. Ik verplicht ze zelf tot niks maar mijn ex vindt dat dit met waarden en normen te maken heeft en dus moet. Wat kan ik daar zelf mee?

Antwoord: 

Dank je wel voor je vraag. Ik hoor vaak dat anderen er veel waarde aan hechten een kus te krijgen van een kind terwijl dit voor de ouders geen must is. Om te beginnen fijn om te lezen dat jij van mening bent dat je kind hier niet toe verplicht is. Wat vooral belangrijk is dat je jouw zoont leert dat het belangrijk is om iemand netjes gedag te zeggen of bijvoorbeeld te bedanken voor het spelen. De wijze waarop dit gebeurt zou dan wat mij betreft aan je zoon overgelaten kunnen worden. Hoe ik dit zelf doe is dat ik tegen mijn kinderen zeg: 'nou, zeg iedereen maar even gedag. Door een knuffel, een kus, een highfive of een boks te geven'. Ze mogen zelf kiezen hoe, maar ze zeggen wel gedag. Verder vertel ik tegelijkertijd aan de mensen die erbij zijn dat mijn kind dit zelf mag kiezen omdat ik zo iets wil leren over grenzen aangeven en dat hij/zij de baas is van zijn/haar eigen lijf.  

Geef ook aan dat je je kunt voorstellen dat dit bij een oma soms jammer kan zijn, maar dat het juist fijn is dat je kind zich zo veilig voelt bij oma/opa dat hij vrij kan zijn in wat hij doet. Dat dit ook geldt voor jouzelf en je dan ook wel eens teleurstelling kan voelen als je kind geen kus wil geven, maar het tegelijkertijd ook knap vindt dat je kind dit kan en durft.

Tenslotte is het wel belangrijk dit wat uitgebreider met je ex te bespreken. Je kunt uitleggen wat je gedachte erachter is en je kunt hem vragen hoe hij/zij dit ziet zodat je op één lijn kan komen. Als jullie dit niet bespreken, kan het verwarrend zijn voor je kind wanneer hij verschillende boodschappen krijgt. Ook kan je jouw ex wijzen op mijn e-book of mini-cursus en hem er daardoor wat meer informatie over geven. 

Heb jij ook een vraag over de seksuele opvoeding van jouw kind(eren)? Stuur een mail naar vraagbaak@ouders.nl!

Naomi Dessaur

Reacties

het verplicht kussen kan er

het verplicht kussen kan er toe leiden dat kinderen ook in andere intieme zaken niet hun grenzen durven aangeven. Gewoon een hand geven, vind ik best wel kunnen, maar sommige kinderen zijn niet zo fysiek. Belangrijk vind ik wel dat je kinderen bijbrengt dat ze bewust contact hebben, al was het maar door een goedendag oma/opa.

Lees verder