9 maart 2006 door Merit Tabbers

Mijn huisarts wil mijn kind niet testen op Pfeiffer. Wat nu? (1½ jaar)

De dochter van een vriendin van mij heeft Pfeiffer. Het meisje is bijna 2 jaar. Ze is al sinds oktober hangerig, lusteloos en mak. De diagnose 'Pfeiffer' is twee weken geleden gesteld.

Mijn eigen dochter (1½ jaar) heeft de afgelopen tijd regelmatig met het meisje gespeeld. Ze hebben waarschijnlijk ook uit elkaars bekers gedronken.

Mijn dochter kwakkelt de laatste tijd nu ook wat. Ze is koortsig en hangerig. Maar ja, dat kan ook net zo goed gewoon het seizoen of de leeftijd zijn. Echter, ze gaat wel naar een oppas waar ook nog drie andere kindjes komen. Is het zinvol om haar te laten testen?

Mijn huisarts vindt het onzin. We hebben dezelfde huisarts als mijn vriendin en daar vond hij het ook onzin bij. Zou ik het hierbij laten, of moet ik toch iets doen?

Antwoord

Ik begrijp uw vraag, maar het overbrengen van virussen (zoals het EBV-virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt) kun je bij kinderen echt niet voorkomen. Vaak is het zo dat als je erachter komt dat een kindje een virus heeft, hij of zij daarvóór al besmettelijk is geweest. Dan ben je dus al 'te laat'.

Ik kan me wel voorstellen dat je graag wilt weten of je kind een virus heeft of niet, zeker als je kind klachten heeft. Maar aan die kennis heb je niet zo veel, aangezien de aandoening vanzelf weer over moet gaan. Er bestaan geen geneesmiddelen voor.

In tegenstelling tot veel andere virussen kan het EBV-virus wel aangetoond worden, maar dan er moet bloed worden afgenomen. En dat is natuurlijk vervelend voor uw kind. Overigens acht ik de kans het grootst dat uw kind een ander virus heeft dan het EBV-virus, wat vaak niet met een bloedonderzoek is aan te tonen.

Al met al kan ik me dus wel vinden in het oordeel van uw huisarts (al zou ik het zelf wat minder heftig geformuleerd hebben ;-).

Lees ook: