Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 oktober 2004 door Nanny Gortzak

Mijn kind drinkt goed maar komt niet aan. Is dat normaal? (2 wkn)

Onze dochter van 2 weken drinkt na een moeilijke eerste week nu eindelijk goed uit de borst. Gemiddeld 7-8 x per dag, ca. 20 min. Ze heeft verschillende poep- en plasluiers per dag.

Haar gewicht is sinds de geboorte echter constant. Ze komt niet aan. Is dit normaal of moeten we actie ondernemen?

Antwoord

Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden, zou ik eigenlijk meer moeten weten. Het is bijvoorbeeld jammer dat u niet heeft aangegeven waaruit de startproblemen precies bestonden, hoe uw dochter gevoed en/of bijgevoed is, wat haar geboortegewicht was, en wat het gewicht bij de overige weegbeurten was. Ik zal echter proberen om te roeien met de riemen die ik heb.

De eerste dagen

Normaal kan een baby de eerste paar dagen na de geboorte wat gewicht verliezen. Dat gewichtsverlies wordt veroorzaakt door het kwijtraken van meconium (de eerste, zwart-achtige ontlasting) en het kwijtraken van extra opgeslagen vocht.

Een gezonde baby die op tijd geboren is, heeft een vetvoorraad, die gebruikt kan worden om de eerste dagen na de bevalling door te komen. Tijdens deze dagen kan de baby leren drinken aan de borst.

Na enkele dagen zal de melkproductie gaan toenemen. De eerste melk, colostrum, wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt, zodat dit goed in de maag van de pasgeboren baby past.

Start van de groei

De meeste baby's die goed uit de borst leren drinken, zullen na een paar dagen gaan groeien en na twee, hooguit drie weken boven hun geboortegewicht komen.

De gemiddelde groei in deze periode ligt tussen de 90 en 200 gram per week. Sommige baby's zitten daar iets onder, andere iets erboven.

Wanneer een baby minder aankomt, of niet aankomt, of na drie weken nog niet terug is op het geboortegewicht, dient er gekeken te worden naar de oorzaak waardoor de baby niet groeit.

Twee weken

Uw dochter is twee weken oud. Het is mij uit uw gegevens niet duidelijk hoeveel zij is afgevallen. Er zijn twee mogelijkheden.

1. Als uw dochter eerst is afgevallen, en nu weer terug is op haar geboortegewicht, dan is er niet zo veel aan de hand. Het gewicht waarmee een baby is afgevallen en daarna weer is aangekomen (tot het geboortegewicht), mag namelijk meegeteld worden bij de groei in de eerste weken. In dat geval is gewoon verder voeden het devies. Bij de volgende gewichtscontrole zal dan blijken dat zij weer is aangekomen.

2. Als uw dochter is afgevallen en weer is aangekomen, maar nu al enige dagen of een week geen groei meer vertoont, dan is het zeker belangrijk om te blijven volgen of zij goed drinkt. Hieronder zal ik aangeven hoe u dat doet.

Checklist

Allereerst kunt u kijken of uw dochter goed is aangelegd:

  • heeft u last van tepelkloven of pijn bij het voeden?
  • neemt uw dochter een flink stuk van het borstweefsel in haar mond?
  • ligt de tong onder de tepel?

Daarnaast kunt u de volgende controles uitvoeren:

  • hoort u uw dochter flink zuigen en slikken tijdens de voeding en wisselt u van borst als dit zuig-slik ritme verandert? (U kunt na twee borsten weer terug naar de eerst borst, als uw dochter nog niet voldoende heeft gedronken);
  • verlopen de voedingen efficiënt of heeft u het gevoel dat u de hele dag zit te voeden?
  • hoe voelen de luiers aan? Op deze leeftijd moet een baby 4 tot 6 zware wegwerpluiers of 6 tot 8 kletsnatte katoenen luiers hebben. U kunt dit uitproberen door 60 ml water of vier eetlepels water in een luier te gieten en te kijken hoe zwaar of nat dit is. Dit moet er minimaal inzitten.

Als één of meer van deze vragen een twijfelachtig resultaat opleveren, kunt u een lactatiekundige raadplegen voor nader overleg.

Een tijdje vaker voeden

Uw dochter drinkt nu zo'n 7 tot 8 keer per dag. Dat betekend dat zij ongeveer elke 3 uur drinkt. U kunt proberen een aantal dagen overdag elke 1½ tot 2 uur te voeden en 's nachts elke 3 uur. U komt dan per dag op meer voedingen uit.

Als uw dochter dan gaat groeien, kunt u haar op vraag gaan voeden. Om te voorkomen dat zij u niet laat zien dat zij honger heeft, is het belangrijk om gedurende deze dagen geen speentje aan te bieden en haar niet in te bakeren.

Als deze maatregelen niet snel het gewenste resultaat geven, dan kunt u met een lactatiekundige overleggen wat verdere stappen kunnen zijn.