Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 januari 2004 door Nanny Gortzak

Mijn kind drinkt steeds minder - hoe kan dat? (10 mnd)

Mijn dochtertje van 10 maanden gaat steeds slechter (korter) van de borst drinken. Ik voed haar 's ochtends als ze wakker wordt en 's avonds voor ze gaat slapen.

's Ochtends drinkt ze al met al maar een paar minuten en 's avonds is ze te moe en drinkt ze maar een paar slokken van elke borst. Ze wil dan wel op haar ruggetje liggen met de handjes op haar bolletje (haar slaaphouding) zodat ik haar een flesje opvolgmelk kan geven.

Is dit het einde van de borstvoeding? Ik had gehoopt haar te voeden tot ze een jaar was. Doe ik iets verkeerd of kan de smaak van de melk ineens veranderen?

Antwoord

Regelmatig krijg ik vragen van moeders die een baby hebben rond de negen of tien maanden, die ineens minder uit de borst drinken. In sommige gevallen betekent dit het einde van de borstvoeding, in andere gevallen kan – soms met tijdelijk hard werken – de borstvoeding nog geruime tijd voortgezet worden.

Wat kan er aan de hand zijn?

Het valt mij op dat veruit de meeste moeders die problemen krijgen rond deze leeftijd, het aantal voedingen per dag teruggebracht hebben tot twee of hooguit drie. Dat kan te maken hebben met de stijl van drinken van de baby, in combinatie met de manier van introduceren van vast voedsel en ander drinken.

De introductie van vast voedsel

Wanneer er bij de introductie van vast voedsel drinkmomenten wegvallen, kan de hoeveelheid voeding snel teruglopen. Vooral als een baby al gauw hele maaltijden gaat eten, kan deze terugloop erg vlot gaan.

Als een baby ook nog ander drinken aangeboden krijgt, naast de voeding aan de borst, dan zal de tijd die de borsten gestimuleerd worden erg kort worden. Hoe klein kinderen ook zijn: ze hebben razendsnel door op welke manier ze aan hun eten kunnen komen. Wanneer door de hoeveelheid aangeboden voedsel en drinken de borstvoeding flink is teruggelopen, zal de interesse van de baby in de borst ook verder afnemen.

Wat is het geheim?

Wat is het geheim van moeders die minimaal een jaar voeden?

Veruit de meeste moeders die ik ken die hun baby lang voeden, hebben bij de introductie van vast voedsel geen haast gemaakt met het vervangen van borstvoedingen door maaltijden. Eigenlijk zijn hun kinderen niet minder vaak per dag gaan drinken, maar wel kleine beetjes gaan eten naast de borstvoedingen.

Heel geleidelijk aan zullen zulke kinderen meer gaan eten en zelf de momenten kiezen dat zij geen behoefte meer hebben aan drinken aan de borst.

Er zijn een aantal wegen waarlangs u kunt proberen de interesse in de borst bij uw dochter in stand te houden of te vergroten. Ik zal die hieronder aangeven.

Mogelijkheid 1 - vaker aanleggen

Om te beginnen kunt u proberen om weer wat vaker per dag aan te leggen. Daardoor zullen de borsten meer gestimuleerd worden. Als uw dochter geïnteresseerd is in andere drinkmomenten op de dag, dan kan de melkproductie weer geleidelijk toenemen.

Goede momenten om te proberen vaker aan te leggen, zijn: als uw dochter slaperig wordt en als ze wakker wordt van haar slaapjes overdag.

Het gevolg van deze methode is wel dat u weer meerdere malen per dag aan het borstvoeden bent. Als u merkt dat deze methode succes heeft, dan kan het zijn dat uw dochter iets minder gaat eten of minder behoefte heeft aan ander drinken.

Mogelijkheid 2 - eerder voeden

U geeft aan dat uw dochter in de avond te moe is voor de avondvoeding. U zou daarom kunnen proberen of u wat eerder op de avond zou kunnen voeden, zodat zij wel een langere tijd aan de borst wil drinken.

U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om in plaats van een toetje (na het avondeten) de borst aan te bieden. Want als uw dochter nog te vol is van het avondeten en het toetje, zal haar interesse direct na het eten niet zo groot zijn.

Mogelijkheid 3 - melkproductie vergroten

U kunt ook proberen de melkproductie voor de ochtendvoeding en de avondvoeding te vergroten, waardoor uw dochter beter zal drinken op deze momenten.

U kunt de productie verhogen door na de ochtend en avondvoeding te kolven. U geeft uw borsten dan een seintje om meer melk aan te maken. Deze methode vergt misschien wat meer discipline, omdat u naast het voeden van uw dochter ook nog eens in de weer moet met een kolf en het schoonmaken ervan. Als u krap in de tijd zit 's ochtends, of als u 's avonds moe bent, dan is de verleiding al snel erg groot om maar eens een keertje over te slaan.

De smaak van de melk

Tenslotte nog een opmerking naar aanleiding van uw vraag of de smaak van de melk veranderd kan zijn.

Het kan inderdaad heel goed zijn dat door het teruglopen van de voeding de smaak van de melk veranderd is. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn, zoals het doorkomen van een menstruatie of een zwangerschap. Een baby kan daarop reageren met verminderde belangstelling voor de borst.