Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

31 maart 2006 door Nanny Gortzak

Mijn kind drinkt te weinig, maar heeft ook honger. Wat kan ik doen? (12 wkn)

Mijn zoon is nu 12 weken en hij dronk altijd heel goed aan de borst. Hij heeft wel spruw gehad, toen ging het minder. Steeds huilen. Dat ging over en toen dronk hij weer goed.

Maar sinds een week drinkt hij maar hooguit 5 minuten en wil daarna niet meer drinken. Hij gaat dan huilen en gillen. Als hij toch weer een slokje neemt, lijkt hij nog heel hongerig. Hij gaat dan weer huilen en gillen.

Toen hij 7 weken was, gaf ik hem ook wel eens een fles. Hij dronk toen 165 ml per voeding. Nu wil hij de fles ook nog wel, maar dan drinkt hij maar 50 ml per voeding. Hij krijgt 5 voedingen per dag. Als ik hem na 2 uur weer aanleg, wil hij nog steeds niet drinken.

Bij lang afkolven bleek dat er nog maar 80 ml uit de ene borst komt en 20 ml uit de andere. Hij krijgt op een dag nu maar ongeveer 300 ml binnen. Ik maak me zorgen.

Antwoord

Uw zoon is steeds minder gaan drinken en ook kolft u op dit moment niet veel. Hij geeft aan dat hij wel honger heeft. Hieronder zal ik laten zien wat er zoal aan de hand zou kunnen zijn, en wat u eraan kunt doen.

Maar eerst een opmerking vooraf. Als ik het aantal voedingen per dag zie, en als ik zie hoeveel (of beter: hoe weinig) hij drinkt, dan krijgt hij inderdaad te weinig. U vertelde niet hoe uw zoon groeit, maar ik vermoed dat dat wel eens onvoldoende zou kunnen zijn. Dat is altijd een reden om een arts te raadplegen.

Spruw

U vertelde dat uw zoon spruw heeft gehad. Allereerst zou ik willen voorstellen dat u samen met een arts én eventueel een lactatiekundige nagaat of er nog steeds (of opnieuw) sprake is van spruw.

Spruw kun je herkennen aan een of meer van de volgende symptomen:

  • een witte aanslag in de mond;
  • een parelmoer-achtige glans op de lippen;
  • soms een hardnekkige luieruitslag;
  • onrustig drinken, of klikken, of anderszins luidruchtig drinken;
  • de moeder kán last hebben van pijnlijke roze tepels.

Andere oorzaken

Het hoeft natuurlijk niet per se spruw te zijn. Andere oorzaken van onrustig drinken kunnen zijn:

  • jeuk of pijn in de mond;
  • allergieën;
  • een overvloedige melkproductie of juist een verminderde melkproductie.

Al met al is het moeilijk te zeggen wat er in uw geval precies aan de hand is. Het kan zelfs zo zijn dat er aanvankelijk sprake was van overproductie, met onrustig drinken als gevolg. Vervolgens kan door dat onrustige drinken de melkproductie afgenomen zijn, oftewel dat er nu opeens te weinig melk is! Ook daar kan een kind onrustig van worden.

Drinken aantrekkelijker maken

Los van de bovenstaande oorzaken, die u kunt laten uitzoeken door uw huisarts, al of niet in samenwerking met een lactatiekundige, is het zaak om het drinken weer wat aantrekkelijker te maken voor uw zoon.

De eerste stap is dat de melkproductie weer op peil gebracht moet worden. Om dat voor elkaar te krijgen moet u beginnen met het vaker aanbieden van de borst. Misschien drinkt uw zoon niet veel, maar als u vaker dan vijf maal per dag aanbiedt, krijgt hij waarschijnlijk toch meer voeding binnen dan op dit moment.

Vervolgens kunt u nakolven om de productie nog verder te verhogen. Kolf zolang er melk stroomt, plus nog een paar minuten extra om de productie te stimuleren. Tip: het is beter om vaker kort te kolven, dan af en toe lang. U kunt de gekolfde melk eventueel aanvullen met kunstmatige zuigelingenvoeding.

Borstvoedings-ondersteuningsset

Vindt uw zoon het fijn om aan de borst te drinken? Dan kunt u de afgekolfde melk (die al of niet is aangevuld met kunstvoeding) aanbieden via een borstvoedings-ondersteuningsset. Dit hulpmiddel is bedoeld om baby's de indruk te geven dat ze aan de borst drinken. De melk komt namelijk door een slangetje dat op de borst zit.

Als hij daarentegen juist moeilijk aan de borst wil, dan kunt u (zeker gezien zijn leeftijd) uw zoon wellicht bijvoeden met de fles. Een lactatiekundige kan u helpen bij het maken van de juiste keuze tussen een borstvoedingsset of de fles.

Huid-op-huid contact

Moeilijk drinkende baby's kunnen soms overgehaald worden om beter te drinken door veel huid-op-huid contact. Dat kunt u doen door uw zoon uit te kleden en te voeden in zijn luier, terwijl u zelf een ontbloot bovenlijf heeft. Sla een lichte deken om u en uw kind heen om lekker warm te blijven.

Ook voeden onder de douche of in bad werkt vaak goed (zorg wel voor hulp in de buurt). Daarnaast kunt denken aan de mogelijkheid om in een andere houding te voeden, zoals liggend op bed. Dat kan wonderen verrichten!

Steeds minder bijvoeding

Zodra de melkproductie toeneemt, zal uw zoon waarschijnlijk vanzelf langer willen drinken. En hoe langer hij drinkt, des te minder bijvoeding hij nodig heeft. Geef maximaal zoveel bijvoeding dat hij elke 2 tot 3 uur wil drinken. U komt dan op meer dan vijf voedingen per dag uit, maar dat is helemaal niet erg.

Tot slot: als uw zoon niet beter gaat drinken, dan zullen toch alle mogelijke oorzaken voor slecht drinken uitgesloten moeten worden. Ook denk ik dat het belangrijk is om de groei van uw zoon goed in de gaten te houden. Als hij te weinig drinken binnen krijgt, zal zijn groei niet goed zijn, maar ook heeft hij dan te weinig energie om goed en lang te kunnen drinken. U komt dan in een neergaande spiraal terecht, waar zonder drastische middelen moeilijk uit te komen is.

Ik wens u veel succes!