9 mei 2008 door Nanny Gortzak

Mijn kind drinkt wel een uur per voeding. Wat valt daaraan te doen? (3 mnd)

Ons zoontje (nu 11 weken) doet erg lang over zijn voedingen, al sinds de tweede week. Hij heeft zeker een uur nodig om te drinken, en ook dan geeft hij nog al eens aan dat hij nog niet voldoende heeft gehad.

Hij is geen snelle drinker, maar een uur per keer is wel erg lang... Ik heb al geprobeerd om sneller te wisselen van borst, om zijn aandacht niet te laten verslappen, maar ook dat helpt niet.

Hij groeit erg goed, dat is het probleem niet. Hij komt om de vier uur (vijf maal per dag) en slaapt 's nachts goed door.

Antwoord

Uw zoon doet een uur over een voeding en hij neemt vijf voedingen per dag. Bij elkaar bent u dus vijf uur bezig met voeden. Wat doe je daaraan?

Om te beginnen moet u zeker weten dat uw zoon wel goed is aangelegd. Vervolgens kunt u proberen om de voedingen wat efficiënter te laten verlopen, bijvoorbeeld met behulp van borstcompressie. Als niets helpt, moet u proberen om u eraan over te geven. Ook daar zijn trucjes voor.

Goed aanleggen

Let er tijdens het aanleggen op dat uw tepel tegenover de neus van uw zoon ligt. Zijn lichaam is min of meer rond uw lichaam gekruld, en ligt dicht tegen u aan. Uw zoon moet dan omhoog kijken om in de buurt van de tepel te kunnen komen.

Denk maar eens aan wat u zelf doet als u een boterham voor uw neus houdt en wilt happen: dan gaat het hoofd wat naar achteren en de mond goed open.

Zodra hij zijn mond goed open heeft, brengt u hem snel naar de borst. De kin raakt eerst de borst. Dan gaat de bovenlip net over de tepel heen, die min of meer de mond inrolt.

De tepel ligt asymmetrisch in de mond. Het deel van de tepelhof aan de kant van de kin zit meer in de mond dan het deel waar de bovenlip de borst raakt.

Als het goed is, wordt de borst nu optimaal gestimuleerd, wat een betere melkstroom geeft. Als u twijfelt, kunt u voorzichtig proberen wat er gebeurt als u uw baby nog een beetje in de richting van de kin (naar beneden) schuift. Gaat het drinken beter of juist slechter? Wat voelt u? Op die manier kunt u een beetje uitproberen welke houding het beste werkt.

Borstcompressie

Als uw baby al goed aanligt, en de hierboven beschreven instructies geen verbetering brengen, kunt u proberen om met behulp van borstcompressie de melkstroom te versnellen.

U legt dan uw volle hand om de borst, zoveel mogelijk tegen de ribbenkast aan. Door in de borst te knijpen, wordt de druk in de borst vergroot, waardoor de melkstroom toeneemt.

U knijpt en laat weer los, al naar gelang uw baby reageert op de compressie. De borstcompressie zorgt er ook voor dat er vettere melk stroomt.

Langzame maaltijden

Het kan natuurlijk zijn dat uw zoon van grote, langzame maaltijden houdt. Hij drinkt eens per vier uur, maar moet in die tijd wel alle melk zien te bemachtigen die hij nodig heeft. En dat duurt nu eenmaal langer dan wanneer een baby om de twee uur wil drinken, en dus kleinere maaltijden neemt.

Bij baby's die ongeveer acht voedingen per dag nemen, is het heel normaal dat ze een half uur over een voeding doen. U bent precies zoveel tijd kwijt, alleen is de verdeling over de dag iets anders.

U kunt het voor uzelf aangenamer maken door te zorgen dat u vóór een voeding naar de WC bent gegaan, dat u wat te eten en te drinken bij de hand heeft, en dat er een telefoon, een computer, een tv, een boek, een krant en/of een tijdschrift in de buurt is.